
Comisia Europeană intenționează să reducă semnificativ risipa alimentară în următorii ani, conform unei propuneri legislative prezentate miercuri, relatează AFP.

Mai exact, Comisia Europeană dorește să impună statelor membre să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării și al producției până în 2030, și cu 30% (per cap de locuitor) la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumului, comparativ cu nivelul din 2020.
Potrivit datelor Eurostat, în fiecare an în Uniunea Europeană se generează aproximativ 59 milioane de tone de deșeuri alimentare, ceea ce reprezintă o pierdere financiară estimată la 132 miliarde de euro. Aproximativ 10% din totalul alimentelor furnizate unităților de vânzare cu amănuntul, restaurantelor, serviciilor de alimentație și gospodăriilor sunt irosite.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că această risipă este inacceptabilă în condițiile în care 30 de milioane de europeni nu au acces la o masă de calitate decât odată la două zile și foametea este tot mai prezentă la nivel global.
Propunerea Comisiei Europene vizează și reducerea resurselor necesare pentru producerea alimentelor consumate. Combaterea risipei alimentare ar duce la economisirea alimentelor pentru consumul uman, reducerea impactului producției și consumului de alimente asupra mediului și ajutarea întreprinderilor și consumatorilor să economisească bani.
Textul propunerii legislative urmează să fie dezbătut de statele membre și de eurodeputați și are ca scop stimularea acestora să ia măsuri ambițioase și să susțină modificări comportamentale, precum și consolidarea colaborării între toți actorii din lanțul valoric alimentar și alți actori relevanți, precum mediul academic, ONG-uri și instituții financiare.
Potrivit Eurostat, 5% din deșeurile alimentare generate în UE provin din gospodării, 7% din sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, iar 9% din restaurante și servicii alimentare. Alte sectoare care contribuie la risipa de alimente în UE sunt producția primară (11%) și prelucrarea și fabricarea alimentelor (20%).
Comisia Europeană estimează că, dacă risipa de alimente ar fi redusă conform propunerii sale, o gospodărie de patru persoane ar economisi în medie aproximativ 400 euro pe an.
Comentarii recente