
Conflictul dintre Turcia și Germania referitor la kebab a fost soluționat de către Bruxelles.
Turcia și Germania așteaptă decizia Comisiei Europene cu privire la viitorul kebabului. Turcia dorește să impună respectarea rețetei tradiționale la nivel european, însă mai multe țări din UE se opun, în special Germania, unde kebabul reprezintă o afacere de miliarde de euro anual.

În aprilie, Ankara a cerut ca döner kebab să beneficieze de un statut de „specialitate tradițională garantată”, similar cu șunca Serrano din Spania și pizza napolitană.
Propunerea Turciei include specificații precum proveniența cărnii de vită, cantități precise de ingrediente și grosimea bucăților de carne. Însă în Occident se folosește și carne de vițel și alte legume care nu sunt incluse în rețeta tradițională.
Berlinul este considerat capitala kebabului din afara Turciei, iar kebabul este unul dintre felurile de mâncare preferate ale germanilor.
Dacă Turcia obține câștig de cauză, kebabul în forma sa actuală ar putea fi redenumit sau modificat. Vânzările de kebab din Germania sunt în valoare de miliarde de euro pe an, motiv pentru care vânzătorii de kebab sunt nemulțumiți de această inițiativă.
Ministrul german al Alimentației și Agriculturii consideră că diversitatea preparatelor de kebab din Germania trebuie păstrată și că nu este necesară intervenția din partea Turciei.
De asemenea, prețul kebabului a crescut semnificativ, ceea ce a determinat un partid politic german să solicite o reducere a prețurilor, însă această propunere a fost respinsă de cancelarul german Olaf Scholz.
Comentarii recente