
Producția ecologică este unul dintre cele mai dinamice sectoare atât în Uniunea Europeană, cât și în România.
Sectorul producţiei ecologice este în creştere rapidă în Uniunea Europeană şi în România, datorită cererii tot mai mari din partea consumatorilor, conform declaraţiilor lui Viorel Morărescu, director în cadrul MADR şi ambasador al agriculturii ecologice în România. Agricultura ecologică se concentrează pe practici durabile, cum ar fi conservarea resurselor naturale şi promovarea biodiversităţii, eliminând utilizarea substanţelor chimice de sinteză. În ultimii zece ani, sectorul producţiei ecologice a înregistrat o expansiune semnificativă, iar programele implementate de MADR, cu finanţare atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, au contribuit semnificativ la această creştere. Un atelier de lucru cu tema „Bune practici în agricultura ecologică” a fost organizat de RNDR la Cluj-Napoca, unde operatorii din agricultura ecologică au avut ocazia să discute despre inovare, dezvoltarea sustenabilă a pomiculturii ecologice şi practicile ecologice în sectorul zootehnic. De asemenea, participanţii au vizitat Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, unde au învăţat despre organizarea şi funcţionarea cooperativei, precum şi despre lanţul alimentar scurt în producţia ecologică integrată. Fermele deţin o suprafaţă mare de teren cultivată în regim ecologic pentru vacile de lapte şi producţia este controlată începând de la sămânţă până la produsul finit certificat ecologic.

Comentarii recente