
Un fermier din Buzău speră ca noua recoltă de usturoi românesc să îi scape de marfa importată.
Fermierii români care au ales să cultive usturoi sunt optimiști că vom scăpa de usturoiul străin din piețe și supermarketuri. Legumicultorii din Buzău, care sunt lideri naționali în cultivarea usturoiului, sunt în plin proces de recoltare și raportează producții foarte bune. În 2023, suprafața cultivată cu usturoi în județul Buzău este de 600 de hectare, dublă față de anul trecut, conform fermierilor.

Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi din Buzău, are o suprafață de 20 de hectare într-o comună apropiată de Râmnicu Sărat. El recoltează acum un soi local de usturoi numit Benone, care a fost îmbunătățit de cercetătorul Costel Vânătoru și omologat. Benone are multe calități, pe lângă aroma și gustul deosebit. Acest soi produce în jur de opt tone de usturoi pe hectar, dar Jecu promite un soi și mai productiv cu un randament de până la zece tone pe hectar. El afirmă că acest soi este potrivit pentru gospodine, deoarece are căpățâni mai mari și este mai ușor de curățat. Jecu cultivă doar soiuri locale de usturoi.
Valentin Jecu crede că, datorită programului de subvenție acordat prin Programul Usturoiul, care oferă 3.000 de euro pe hectar, producătorii locali de usturoi ar putea să acopere necesarul de usturoi al pieței interne în proporție de cel puțin 70 la sută. În ultimii ani, tot mai mulți fermieri din Buzău s-au implicat în cultivarea usturoiului, iar acum tone de usturoi sunt aduse din câmpuri către depozitele din comuna Râmnicelu. După ce usturoiul este uscat, este sortat și pregătit pentru comercializare.
Usturoiul românesc din noua recoltă va ajunge în piețe peste aproximativ o lună. Bulbii de usturoi românesc sunt apreciați pentru aroma lor puternică, însă nu sunt la fel de mari și frumoși ca cei importați. Potrivit Direcției Agricole Buzău, suprafața cultivată cu usturoi în 2023 este dublă față de anul trecut, iar fermierii speră că vor reuși să scape de usturoiul din import, care are un gust dezastruos în comparație cu cel românesc.
Fermierii consideră că suma de 3.000 de euro acordată de stat este suficientă pentru înființarea unui hectar de usturoi și acoperă cheltuielile cu sămânța și lucrările agricole. Dacă condițiile meteorologice sunt favorabile, producția medie pe hectar poate ajunge la cinci tone. Plata de 3.000 de euro pe hectar este oferită din bugetul de stat fermierilor care îndeplinesc anumite condiții și valorifică o cantitate minimă de trei kilograme de usturoi la fiecare zece metri pătrați de pe o suprafață minimă de 3.000 de metri pătrați.
Comentarii recente