
Mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că noul Guvern va conduce țara într-o direcție greșită.
Conform barometrului Informat.ro – INSCOP Research realizat între 20-26 iunie, peste 60% din români consideră că direcția în care se îndreaptă lucrurile în țară este greșită. De asemenea, 53.4% dintre respondenți cred că noul Guvern va continua să ducă lucrurile într-o direcție greșită în România.

În ceea ce privește percepția asupra direcției în care se îndreaptă țara, 30.9% dintre români consideră că lucrurile merg într-o direcție bună, în timp ce 61% cred că se îndreaptă într-o direcție greșită. Cei mai optimiști sunt votanții PNL și USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București și din orașele mari, precum și angajații la stat.
Pe de altă parte, cei mai pesimiști sunt votanții AUR, persoanele cu educație primară, locuitorii din mediul rural și utilizatorii TikTok.
În ceea ce privește impactul pe care noul Guvern îl va avea asupra direcției în care se îndreaptă țara, 36.6% dintre participanți cred că va fi într-o direcție bună, în timp ce 53.4% sunt de părere că va fi într-o direcție greșită. Optimismul este mai ridicat în rândul votanților PNL și USR, tinerilor sub 30 de ani, persoanelor cu studii superioare, locuitorilor din București și din orașele mari.
Datele arată că percepția privind direcția țării a avut o ușoară îmbunătățire în comparație cu perioadele anterioare, dar ponderea celor care cred că direcția este greșită rămâne semnificativ mai mare decât cea a celor care cred că lucrurile merg într-o direcție bună. Polarizarea politică este evidentă, cu votanții partidelor mari având opinii diferite în privința direcției țării și a impactului Guvernului.
Directorul Inscop Research, Remus Ștefureac, a subliniat că datele sugerează un climat general de neîncredere în capacitatea clasei politice de a rezolva problemele țării, cu o polarizare puternică pe criterii politice, sociale și demografice.
Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice cu un eșantion de 1.150 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României cu vârsta de 18 ani și peste, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Comentarii recente