
Locul de muncă din România unde un angajat poate obţine venituri de 4.000 de euro pe lună este ceva mai bun decât ce poate oferi patronul.
România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește sărăcia, cu venituri mai mici decât cele ale bulgarilor. Cu toate acestea, există și locuri de muncă bine plătite în țară. Un antreprenor care urmează să deschidă o pizzerie a vrut să afle care sunt salariile oferite în acest domeniu și a postat o întrebare în grupul de Facebook Grupul antreprenorilor din România.

„Bună ziua, vreau să primesc sfaturi de la cei care lucrează în acest domeniu. În curând voi deschide o pizzerie și vreau să ofer un salariu decent și corect pentru un pizzar care va lucra două zile și va avea două zile libere, de la ora 8 dimineața până la ora 10 seara. Ce salariu oferiți în aceste condiții? Mulțumesc și o zi productivă!”, a scris el.
Răspunsurile nu au întârziat să apară, dar multe dintre ele nu au fost pe placul viitorului antreprenor. Mai mulți internauți l-au criticat pentru programul impus angajaților.
„Băi, sunteți nebuni? 14 ore pe zi la muncă, omul mai face 45 de minute pe drum până la locul de muncă, mai are nevoie de jumătate de oră să se pregătească dimineața și probabil o oră după ce ajunge acasă înainte să adoarmă. Deci el va avea doar 7 ore pentru somn”, a spus cineva.
A continuat în aceeași notă: „Patronilor cu acest tip de mentalitate le doresc să primească dublu față de ceea ce oferă, în loc de 14 ore să lucreze 28 de ore. Eu lucrez un schimb de 12 ore pe zi, 4 zile și apoi am 4 zile libere. Singura bucurie este atunci când iau 4 zile de concediu și am 12 zile libere. În rest, cele 4 zile în care lucrez 12 ore nu există, iar din cele 4 zile libere, una este pentru a mă recupera și alta pentru a mă pregăti de muncă. Și să nu-mi spuneți că la ora 10 se pune lacătul pe ușă, ora 22 poate deveni ușor ora 24 sau 2 dimineața în unele zile.”
Alți internauți au venit cu sfaturi și idei concrete. Au apărut calcule, sugestii și polemici între mai mulți membri ai grupului.
„De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o lună. Legea spune că se lucrează 40 de ore pe săptămână x 4 săptămâni = 160 de ore… deci avem 50 de ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 de lei brut / 160 de ore = 42,5 lei pe oră pentru orele legale și (dublu) 85 de lei pe oră pentru cele 50 de ore suplimentare, vom avea un salariu brut de 11.050 de lei, deci 6.464 de lei net”, a scris cineva.
„Asta este salariul pentru un pizzar bun care știe să-și facă treaba. Peste 6.000 de lei”, a adăugat altul.
„Cunosc pe cineva care dădea unui bucătar-șef acum un an 7.000 de lei în mână și garsoniera unde să stea, la un program mai lung. Localul avea destul de mulți clienți, dar nu era de lux. Se vorbea despre câteva zeci de pizza făcute pe zi pentru a acoperi salariul. Un pizzar cu un ajutor și un cuptor bun trebuie să facă 100 de pizza pe oră, altfel este cam pierdut. Nu spun că fac 1.200 de pizza în 12 ore, dar într-o oră de vârf trebuie să facă atât”, a mai spus cineva.
Un alt internaut a observat că viitorul angajat nu va mai avea timp liber. „Pentru ca angajatul să nu plece, poți să îi oferi 5.000 de lei + 30% din vânzările de pizza. Așa îl motivezi să rămână și să-și facă treaba. Dar va fi greu să găsești un pizzar bun, mai ales unul care să facă o pizza napoletană”, a fost o altă părere. Un altcineva a intervenit imediat. „La o medie de 50 de pizza pe zi, va câștiga cam 4.000 de euro. Puțin mai bine decât proprietarul. Aceste calcule sunt făcute pentru 30 de zile, cu un preț de 35 de lei pe pizza. Ca să completez, nu asculta sfaturile celor care nu au nicio legătură cu industria Horeca”, a spus el.
Un altcineva i-a atras atenția viitorului antreprenor că, prin programul impus, încalcă legea. „Ai grijă și de programul de lucru. Conform Codului Muncii, un angajat nu poate lucra mai mult de 12 ore pe zi, iar programul de 12 ore trebuie urmat de o perioadă de odihnă de cel puțin 24 de ore.”
„Nu poate fi obligat, dar dacă acceptă, nu este nicio problemă”, a intervenit altcineva în discuție. Cei doi au continuat să se contrazică pe această temă: „Așa ceva nu există! Codul Muncii este foarte clar. După 12 ore de muncă, urmează o perioadă de odihnă de 12 ore.”
Și nu s-au oprit aici: „Dacă vrei. Dacă vreau să lucrez 18 ore sau ore suplimentare, nu mă poate opri nimeni. Este culmea să fiu acuzat de ilegalități pentru că lucrez peste program.”
Imediat, alții au intervenit în polemică. Cineva a explicat și ce lege îi interzice în teorie angajatorilor să abuzeze de angajați. „Nu contează ce vrei tu, angajatorul are obligația de a te trimite acasă. Maxim 32 de ore pe lună de ore suplimentare sau media orelor de muncă din ultimele 4 luni nu trebuie să depășească 48 de ore pe săptămână. Legea 53/2003, Articolul 114.”
Dar un alt internaut a descoperit un alt truc prin care angajații pot munci chiar și mai mult. „Sau angajatorul îți poate face un alt contract cu o altă companie. Un angajat poate avea mai multe contracte de muncă (inclusiv full time) cu societăți diferite, cu condiția ca orele de muncă să nu se suprapună.”
Cineva a explicat logic riscurile celor care muncesc mult peste program și a încheiat dezbaterea. „Dacă ai un accident de muncă și se descoperă că nu ai respectat legislația muncii, administratorul firmei poate fi condamnat la închisoare. Legalitatea este simplă, repet – citește legislația muncii. Nu contează dacă ești de acord, într-o companie cu manageri responsabili vei fi trimis acasă dacă lucrezi mai mult de 16 ore și nu vei fi chemat la muncă decât după cel puțin 24 de ore de odihnă. Am avut cazuri în care angajații refuzau să plece pentru a rezolva cât mai multe lucruri (16-17 ore consecutive), dar au fost trimiși acasă cu un taxi. Într-o corporație, există raportări săptămânale privind orele suplimentare, care sunt urmărite împreună cu Departamentul de Resurse Umane. Nu se acceptă depășiri de peste 32 de ore de ore suplimentare pe lună per angajat, nu se joacă cu așa ceva. Doar așteaptă să apară un caz ca cel de la Crevedia și vei vedea controale.”
Comentarii recente