
Bio, eco, organic și natural sunt termeni care se referă la produsele care sunt mai sănătoase și mai prietenoase cu mediu, produse care sunt obținute fără utilizarea produselor chimice sau a pesticidelor. Cu toate acestea, există diferențe între aceste termeni. "Bio" se referă la produsele obținute prin agricultură ecologică. "Eco" se referă la produsele care sunt prietenoase cu mediul și care au un impact minim asupra mediului. "Organic" se referă la produsele obținute fără utilizarea produselor chimice și a pesticidelor. "Natural" se referă la produsele care sunt produse în mod natural, fără a fi modificate sau procesate.
Scopul agriculturii ecologice este să producă alimente într-un mod cât mai natural posibil, cu minimizarea impactului asupra mediului. În ultimii ani, interesul pentru un stil de viață sănătos a crescut semnificativ, odată cu dezvoltarea diversității de produse disponibile pe piață. Astfel, au apărut produse precum cele ecologice, biologice sau organice.

Termenii eco, bio și organic sunt, de fapt, echivalenți și sunt utilizați pentru a descrie aceleași caracteristici ale produselor. Aceștia pot varia în funcție de țară, dar în general transmit aceeași idee, și anume că un produs ecologic, biologic sau organic nu conține pesticide sau substanțe chimice toxice, hormoni de creștere sintetici, antibiotice, aditivi sau conservanți artificiali. De asemenea, materia primă utilizată este cultivată și crescută folosind metode de agricultură ecologică.
De obicei, specialiștii susțin că aceste produse de tip bio, eco sau organic sunt mai sănătoase, ceea ce justifică și prețurile mai ridicate. În Comunitatea Europeană, de la fermă la consumator, există legislație care garantează că alimentele etichetate bio, eco sau organic au fost produse, procesate, stocate, transportate, manipulate și distribuite conform standardelor specifice. Agricultura organică respinge utilizarea hormonilor de creștere, a ingineriei genetice și a iradierii în conservarea alimentelor. Produsele agricole sunt cultivate cu limitarea utilizării de fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, iar solul în care cresc nu a fost tratat cu substanțe sau îngrășăminte chimice timp de cel puțin 2 ani. De asemenea, agricultura ecologică garantează un standard ridicat de bunăstare a animalelor, iar un produs etichetat organic trebuie să conțină minim 95% ingrediente ecologice.
Este important de menționat că nu este suficient ca un producător să menționeze pe ambalaj sau în denumire că produsul este bio, eco sau organic. Este necesar să se observe pe ambalaj sigla „produs ecologic UE”, care se folosește de mai bine de 10 ani. Această siglă permite consumatorilor să identifice mai ușor produsele ecologice, iar fermierii să le promoveze și să le vândă în toate țările din UE.
Sigla este obligatorie pe toate produsele alimentare preambalate din UE care sunt obținute și vândute ca produse ecologice în UE, respectând anumite reguli. Scopul acesteia este de a preveni confuzia în rândul consumatorilor, de a contribui la menținerea încrederii în alimentele bio și de a sprijini autoritățile în reglementările lor de control. În apropierea siglei UE pentru produse ecologice trebuie afișat și numărul de cod al organismului de control și locul în care au fost cultivate/crescute materiile prime agricole care alcătuiesc produsul. Dacă aceste însemne lipsesc, produsul nu este bio, eco sau organic, chiar dacă numele comercial sau descrierea produsului conțin cuvintele bio, ecologic, organic, eco sau natural. Dacă există sigla verde, dar nu este trecut sub ea codul organismului de control și zona de proveniență, atunci produsul nu este bio, organic sau ecologic.
Produsele cultivate sau crescute în țară, în grădină, de către persoane care nu utilizează pesticide, fertilizanți sau alte substanțe chimice de sinteză în creșterea/procesarea produselor pot indica acest lucru în descrierea produsului prin sintagma „este crescut în mod natural”. Cu toate acestea, aceste produse nu pot folosi termenii eco, bio sau organic fără a obține certificarea de produs ecologic. Dacă consumatorul are încredere deplină în producător, poate cumpăra aceste produse fără certificare, dar doar certificarea poate confirma calitatea acestora.
Comentarii recente