
. Soiul Rapsodia, cunoscut și sub denumirea de tomate kumato, are caracteristici superioare față de varietatea de tomate roșie obișnuită, fiind omologată în România.
În România, primul soi de tomate kumato, care sunt închise la culoare, foarte gustoase și mai sănătoase decât roșiile tradiționale, a fost brevetat. Aceste tomate au fost obținute la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău și sunt în proces de omologare sub denumirea provizorie de Rapsodia.

Tomatele kumato sunt cunoscute pentru culoarea lor neobișnuită și gustul lor distinct. Ele sunt, în general, mai mici decât roșiile obișnuite și au o aromă dulce, iar coaja fructului este lucioasă. Culoarea închisă a acestora se datorează nivelurilor ridicate de licopen, un antioxidant sănătos găsit în roșii.
Este o premieră pentru România și, poate, chiar și pentru Europa, deoarece vorbim nu doar de hibrizi kumato, ci și de soiuri kumato. Tomatele kumato sunt tomate închise la culoare, care au caracteristici cunoscute prin forma și culoarea fructelor, conform declarației cercetătorului Costel Vânătoru, directorul BRGV Buzău.
În România, au fost cultivate de mulți ani tomate negre sau maro, însă numai din hibrizi care nu se pot reproduce din semințe.
Primul soi de tomate kumato românesc a fost înscris pentru omologare. Acesta a fost obținut prin hibridizare interspecifică. Până acum, o singură companie din lume deținea supremația în acest tip de tomate, care se vând foarte scump și sunt apreciate din punct de vedere medical și gustativ, alimentar, conform precizărilor lui Costel Vânătoru.
Tomatele de culoare neagră sunt superioare celor tradiționale, deoarece sunt foarte bogate în antioxidanți. Primul soi românesc de tomate kumato a fost obținut la BRGV Buzău de către cercetătorii Costel Vânătoru și Bianca Mușat, într-un proces care a durat peste 11 ani de muncă în laborator.
Stabilizarea unui soi atât de mult timp durează, fiind un proces laborios care poate dura între 10 și 30 de ani. Culoarea tomatei este dată de combinația între culoarea epidermei și culoarea pulpei. Culoarea epidermei poate fi galbenă și transparentă, conform declarației Biancăi Mușat, cercetătoare la BRGV Buzău.
Soiurile noi obținute la Buzău vor fi adăugate în rezerva genetică a României, unde se regăsesc peste 3.000 de tipuri de tomate. Semințele vor fi disponibile pentru cultivatori începând din această toamnă și vor putea fi cultivate atât în spații protejate, cât și în grădini.
Comentarii recente