
Benone și Diamant pun sub semnul întrebării marfa importată care a inundat magazinele din România.
Soiurile autohtone de usturoi din România sunt din ce în ce mai căutate pe piață datorită gustului și aromei lor, iar locuitorii din Buzău sunt lideri în această cultură. Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău, județul Buzău ocupă primul loc în producția de usturoi.

Aproximativ 200 de fermieri s-au înscris în programul de susținere a producției de usturoi, cu o suprafață cultivată de aproximativ 600 de hectare. Peste 20 de producători se află în localitatea Râmnicelu, aproape de Râmnicu Sărat.
„Județul Buzău se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul de beneficiari ai programului de susținere pentru producția de usturoi și suprafața cultivată. Sunt cultivate peste 500 de hectare de usturoi și avem înregistrat un număr de 198 de fermieri care au aplicat pentru acest program”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Buzău.
Potrivit conducerii DAJ Buzău, majoritatea fermierilor înscriși în programul de susținere a producției de usturoi cultivă soiurile locale Benone, Diamant și Râmniceanu.
Usturoiul Benone a fost omologat în 2021. Este un soi dulce-acrișor, foarte aromat și mai iute decât cel importat, conform horticultorilor din Buzău, care i-au atribuit numele artistului Benone Sinulescu, un pasionat al grădinăritului și prieten al echipei de cercetători conduse de Costel Vânătoru.
„Artistul a fost bucuros când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi din județul său natal. Era un prieten al stațiunii noastre de cercetare și îi trimiteam mereu semințe pentru a le planta în grădina sa din Arad, inclusiv usturoi de Râmnicelu”, afirmă Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.
Valentin Jecu, un fermier din Râmnicelu, județul Buzău, cultivă usturoi din soiurile Benone și recent a început să cultive și un derivat al acestuia, Diamant, care are o producție mai mare. Acesta poate obține o producție de până la zece tone la hectar, depășind astfel performanțele soiului Benone.
„Diamant este un soi de usturoi similar cu Benone, dar cu o capacitate de producție mult mai mare. De exemplu, anul acesta am obținut o producție medie de 4.000 de kilograme la hectar. Cantitatea pe care am produs-o o putem vinde către retaileri, către măcelării din județ și pe piața liberă”, spune Valentin Jecu.
Potrivit proiectului derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), producția minimă pe care trebuie să o obțină cultivatorii de usturoi este de 3 kg/10 mp de pe o suprafață de minim 3.000 de mp. Cantitatea trebuie valorificată până la data de 21 noiembrie.
Comentarii recente