
Micul dejun a devenit un lux din cauza creșterii prețurilor în ultimul an. Un anumit aliment costă acum de patru ori mai mult decât înainte.
Conform Indexului Breakfast Commodity de la eToro, prețurile alimentelor de bază pentru micul dejun au crescut semnificativ, cu o majorare de 55% în ultimul an. Această creștere a fost determinată în principal de majorările prețurilor la cacao și carne de porc. Comparativ cu indicele prețurilor de consum din România, care a înregistrat o creștere de doar 5,9%, prețurile la alimentele de bază pentru micul dejun au crescut mult mai rapid, indicând posibile presiuni suplimentare asupra consumatorilor în viitor. Expertul Ben Laidler de la eToro a subliniat că volatilitatea prețurilor alimentelor de bază a fost influențată de pandemie și de evenimentele din Ucraina, iar recoltele de cacao, portocale și cafea au fost puternic afectate. Totodată, prețurile la cacao au înregistrat cea mai mare creștere, de 270%, din cauza deficitului de aprovizionare din Africa de Vest. În același timp, prețul grâului și laptelui au scăzut în ultimul an.

Comentarii recente