
Consumi ceea ce recoltezi. Ideea revoluționară a unui agricultor din Arad este considerată extraordinar de reușită.
Începând cu luna februarie – martie, culturile cu boabe mici și dulci sunt semănate și recoltate în această perioadă, iar unii mici fermieri au găsit o soluție creativă pentru recoltare.

Mazărea este semănată în primăvară, de preferat la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, atunci când temperatura solului ajunge la 4-5° C și începe să crească. Ultima perioadă potrivită pentru semănat este 1-2 aprilie. În ceea ce privește culturile de toamnă, acestea pot fi semănate în luna septembrie.
Cultura de mazăre se realizează doar prin semănat direct în câmp, fie în primăvară, fie în toamnă. În cazul culturii de toamnă, randamentul este mai scăzut și se întâlnește doar în gospodăriile private.
Mazărea necesită o lumină moderată, fiind o plantă de zi lungă. Însă, are nevoie de o umiditate ridicată în perioada de germinare a semințelor și în primele etape de creștere.
Boabele de mazăre sunt bogate în proteine, vitamine și carbohidrați și pot fi consumate în diverse forme. De asemenea, plantele de mazăre au capacitatea de a fixa azotul atmosferic, fiind excelente premergătoare pentru alte culturi de legume. Tulpinile rezultate după recoltare pot fi folosite ca furaj pentru animale, datorită conținutului ridicat de proteină.
Un fermier din Arad a găsit o soluție inedită pentru recoltare, invitând oamenii să culeagă singuri mazărea și să plătească în funcție de cantitatea pe care o iau. Această practică a fost întâlnită și în alte țări, precum Marea Britanie.
Începând din 2014, o familie din București și-a invitat clienții să-și culeagă singuri fructele ecologice din livada lor din județul Călărași, pe malul Mostiștei. Această afacere a fost demarată printr-un proiect pe fonduri europene în 2009, având o valoare totală de 427.000 de euro.
Comentarii recente