
Un cercetător român renumit explică importanța legumelor din grădină în prevenirea unor boli grave.
Legumele și verdețurile din grădină au un efect terapeutic puternic, mai ales când sunt produse în sistem tradițional. Aceasta este concluzia specialiștilor în horticultură, care au constatat că organismul uman beneficiază de o varietate largă de substanțe esențiale pentru menținerea sănătății din fructele pământului.

Cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, explică că medicii recomandă cu încredere consumul de fructe și legume pentru beneficiile lor alimentare și medicinale. Substanțe precum licopenul, carotenul, biotina, capsaicina și vitaminele, prezente în legume, sunt esențiale pentru sănătatea organismului uman.
Tomata, cunoscută ca regina legumelor, este cultivată în România în cantități mari și este utilizată frecvent în alimentație. Consumul de tomate este recomandat pentru prevenirea bolilor, inclusiv a cancerului, datorită substanțelor nutritive pe care le conține.
Legumele produse în medii artificiale pot prelua substanțe chimice sau pesticide, în timp ce cele cultivate în sisteme ecologice sau tradiționale sunt mai sănătoase și benefice pentru organism. Consumul de legume proaspete, în special în sezonul roșiilor românești, poate contribui la menținerea sănătății.
Pe lângă roșii, legume precum ardeiul, ceapa, usturoiul, mărarul, varza, morcovul, pepenele și castraveții au și ele beneficii semnificative pentru sănătate. Specialiștii recomandă cultivarea plantelor medicinale în grădini, pentru a beneficia de proprietățile lor terapeutice.
Stațiunea de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău oferă o gamă variată de răsaduri și semințe pentru cei interesați de cultivarea plantelor medicinale în grădini. Aceste plante pot fi cultivate cu succes atât în spații protejate, cât și în grădini obișnuite. Amenajarea unor grădini cu plante medicinale este accesibilă și poate contribui la menținerea sănătății în mod natural.
Comentarii recente