
Medicul nutriționist avertizează cu privire la o intoleranță tot mai agresivă care a devenit o amenințare pentru sănătatea noastră.
Un medic nutriționist renumit din România avertizează cu privire la o nouă formă de intoleranță care a devenit populară. După valul de intoleranțe la gluten și lactoză, acum histamina reprezintă o amenințare pentru sănătatea noastră, conform dr. Mihaela Bilic.

Erupțiile cutanate, durerile de cap și inflamația mucoasei nazale pot fi semne ale unei posibile intoleranțe la histamină, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, care a postat despre acest subiect pe pagina sa de Facebook.
Histamina este o moleculă prezentă în toate animalele și produsă natural în diverse organe, precum stomacul, creierul, sângele, plămânii și ficatul, conform dr. Bilic. Această substanță este un neuromediator implicat în procesele inflamatorii și alergice, influențează răspunsul imun, constricția bronșilor, vasodilatația pielii, secreția acidă gastrică și starea de trezire a creierului.
Pe lângă histamina produsă de organism, alimentele fermentate conțin și cantități variabile de histamină, precum brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia și borșul, conform dr. Mihaela Bilic.
Intoleranța la histamină este asociată, în mod normal, cu un deficit de enzimă numită diaminoxidază, care este responsabilă de distrugerea histaminei. Atunci când această enzimă este deficitară sau când aportul de alimente fermentate este crescut, nivelul de histamină din sânge poate crește, explică medicul.
Simptomele unei intoleranțe la histamină includ înroșirea feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură și palpitații. Aceste simptome pot dispărea de la sine în câteva ore, iar tratamentul antihistaminic este rar necesar, conform dr. Bilic.
Intoleranța la histamină este, în mare parte, o afecțiune genetică, cu factorii alimentari fiind implicați rar și doar în asociere cu alți factori declanșatori, precum stresul emoțional sau fluctuațiile hormonale, conform medicului nutriționist.
În concluzie, intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, însă sunt influențate de funcționarea sistemului imun, nu de alimentele consumate. Este important să ne concentrăm și asupra altor aspecte ale vieții noastre înainte de a da vina pe alimentație, deoarece problemele sunt adesea de natură emoțională/sufletească, a subliniat dr. Mihaela Bilic.
Comentarii recente