
Pentagonul utilizează tehnologie cu laser și microunde pentru a proteja bazele sale din apropierea Israelului.
Potrivit vorbitorului Departamentului Apărării, Pat Ryder, a fost discutată marți situația tensionată din Orientul Mijlociu, precum și atacurile grupurilor de miliție asupra bazelor americane din Irak și Siria în urma intervenției militare a Israelului din Gaza în urma atacului terorist al Hamas din 7 octombrie.

Ryder a sugerat că, în plus față de sistemele tradiționale de apărare antiaeriană, armele cu energie direcționată, care folosesc lasere sau microunde pentru a distruge sau deteriora ținte, ar putea fi utilizate pentru protejarea bazelor.
Deși armele cu laser au fost mult timp considerate în principal în domeniul SF, ele devin din ce în ce mai reale pe terenul de luptă. Aceste arme folosesc cantități mari de energie concentrată, cum ar fi laserul sau microundele, pentru a distruge sau deteriora țintele.
Despre astfel de arme se spune că sunt mai rapide decât cele mai sofisticate sisteme de rachete, nu folosesc muniție și sunt mai puțin costisitoare decât alte opțiuni de armament. Cu toate acestea, ele au o rază de acțiune mai scurtă decât sistemele convenționale și pot fi afectate negativ de condițiile meteorologice.
Armata SUA a testat prototipuri de arme cu energie direcționată începând cu 2014, în special pentru misiuni împotriva dronelor. Marina SUA a început să desfășoare astfel de arme pe 8 distrugătoare în 2021, conform unui raport al USNI.
Comentarii recente