
Shell a intentat o acțiune în justiție împotriva organizației Greenpeace, cerând daune uriașe în urma unui protest desfășurat în Marea Nordului.
Shell, gigantul energetic, a intentat un proces împotriva organizației de mediu Greenpeace și solicită despăgubiri în valoare de 2,1 milioane de dolari, în urma unui protest împotriva combustibililor fosili în Marea Nordului.

Conform The Guardian, acest lucru reprezintă una dintre cele mai mari amenințări juridice pentru grup, după ce activiștii Greenpeace au ocupat o platformă petrolieră în mișcare la începutul acestui an.
Procesul are ca scop obținerea unei interdicții pe termen nelimitat pentru toate protestele la infrastructura Shell, fie pe mare, fie în porturi, oriunde în lume. În caz contrar, compania va cere despăgubiri în valoare de 8,6 milioane de dolari, dacă și companiile contractante vor urmări recuperarea daunelor.
Patru protestatari Greenpeace au urcat pe platforma respectivă în nordul Insulelor Canare, în timp ce aceasta era transportată către Insulele Shetland. Aceștia aveau pancarte care cereau companiei de combustibili fosili să oprească forajul și să înceapă să plătească.
Greenpeace acuză Shell că utilizează tactici juridice agresive și încearcă să descurajeze creșterea tensiunilor față de eforturile directorului general al Shell, Wael Sawan, de a dubla investițiile în combustibili fosili.
Yeb Saño, director executiv al Greenpeace Asia de Sud-Est și unul dintre protestatarii care au urcat pe platforma Shell, declară că Shell încearcă să ignore cererile legitime și că va lupta pentru justiție climatică chiar și în instanță, dacă compania refuză să oprească forajul.
Compania respinge acuzațiile și asigură că siguranța protestatarilor a fost prioritatea lor principală. Shell afirmă că respectă dreptul la protest, dar acesta trebuie să fie efectuat în siguranță și în conformitate cu legea.
Shell anunță că a suportat costuri legale semnificative pentru a obține două injoncțiuni de instanță care să prevină alte urcări ale protestatarilor. Compania a trebuit, de asemenea, să plătească pentru mobilizarea unei nave de siguranță suplimentare și pentru măsuri de creștere a securității.
Greenpeace afirmă că protestul lor este o formă de apărare a mediului și că Shell încearcă să împiedice organizația să militeze pentru justiție climatică și despăgubiri pentru pierderi și daune.
Areeba Hamid, co-director executiv al Greenpeace UK, acuză Shell că încearcă să suprime capacitatea Greenpeace de a face campanie și că, prin acest lucru, compania încearcă să ignore cererile legitime pentru justiție climatică și compensații pentru pierderi și daune.
Hamid consideră că acest caz trebuie respins și că guvernul ar trebui să reglementeze activitățile Shell, deoarece este evident că Sawan este hotărât să obțină profit indiferent de costurile umane.
Comentarii recente