
și a ținut un discurs. Pascal Bruckner, un scriitor, a deschis Anul Universitar în Banat, prin ținerea unui discurs în Timișoara.
Pe data de 29 septembrie 2023, scriitorul Pascal Bruckner a participat la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara. În aceeași seară, la ora 18.00, el a ținut o conferință intitulată „Europa a iubit prea mult basmele” în Sala Teatrului Național.

Vizita lui Pascal Bruckner la Timișoara a început pe 28 septembrie 2023, când romancierul și eseistul francez a vizitat expoziția Brâncuși de la Muzeul de Artă.
Dimineața zilei de 29 septembrie 2023, Bruckner a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest. Apoi, el a participat la deschiderea anului universitar de la aceeași universitate.
Conferința susținută de Pascal Bruckner în sala Teatrului Național din Timișoara, la ora 18.00, a fost evenimentul principal organizat de Universitatea de Vest.
Cu experiență ca profesor invitat la Universitatea din California și colaborator al publicațiilor prestigioase Le Nouvel Observateur și Le Monde, Bruckner este cunoscut pentru analizele sale profunde asupra politicii, societății și culturii.
În conferința de la Timișoara, Pascal Bruckner a împărtășit gândurile și perspectivele sale fascinante într-un dialog captivant intitulat „Europa a iubit prea mult basmele”. Moderatorul conferinței a fost profesorul Vasile Popovici.
Evenimentul a făcut parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, care a fost inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și a fost finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cu cofinanțare din partea Consiliului Județean Timiș prin programul TimCultura 2023.
Pascal Bruckner, romancier, eseist și filosof francez, s-a născut la Paris în 1948. El s-a remarcat în anii ’70 în cercul „noilor filosofi” alături de Bernard-Henri Levy. Printre romanele sale se numără „Luni de fiere” (1981), adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, „Hoții de frumusețe” (1997) – câștigător al premiului Renaudot, „Căpcăunii anonimi” (1998) și „Iubirea față de aproapele” (2005). A scris și cărți pentru tineri, precum „Palatul chelfănelii” și „Păzea” (1986) și „Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun” (2003).
Pascal Bruckner este un scriitor angajat, care își prezintă în cărțile sale realitățile sociale și își exprimă opinia în calitate de jurnalist și persoană publică cu privire la politica internă și internațională. În ultima sa carte, „Fanatismul apocalipsei” (2011), el critică ecologia radicală.
În anii ’80, Bruckner a fost membru în consiliul de administrație al asociației umanitare Acțiunea împotriva foametei. A susținut Inițiativa de la Geneva, un plan de pace care propunea crearea unui stat palestinian în apropierea Israelului. El a militat împotriva agresiunii sârbe în fosta Iugoslavie în perioada 1992-1999, inițial în Croația, apoi în Bosnia și Kosovo.
În 1999, Bruckner a susținut intervenția militară a NATO împotriva forțelor sârbe. În martie 2003, el a susținut destituirea lui Saddam Hussein și intervenția militară în Irak, lucru pe care l-a exprimat într-un articol publicat în Le Monde, semnat de un grup de intelectuali care ulterior au fondat revista pro-occidentală Le Meilleur des Mondes.
Doi ani mai târziu, el a criticat lipsa de pregătire a armatei americane și torturile de la Abu Ghraib într-un articol publicat în Le Figaro. Din 1986, Bruckner a predat la mai multe universități americane, în special la cea din New York. Din 1990, el este conferențiar la Institutul de Studii Politice din Paris. Pe lângă activitatea sa literară, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset și cronist pentru Nouvel Observateur și Le Monde.
Comentarii recente