
Un turist din Marea Britanie a avut probleme în timp ce traversa un pârâu în Munții Bucegi.
Jandarmii de la Postul Montan Zănoaga și salvamontiștii de la Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița au oferit ajutor unei femei în vârstă de 61 de ani din Regatul Unit al Marii Britanii. Femeia britanică s-a alăturat altor patru persoane într-o drumeție pe traseul montan Zănoaga – Cheile Zănoagei. În timpul drumeției, femeia s-a accidentat la piciorul drept în timp ce încerca să traverseze un pârâu și nu a mai putut continua să meargă. Ea a cerut ajutorul jandarmilor montani.

Jandarmii montani și salvamontiștii au ajuns la fața locului, în apropierea Cheilor Zănoagei, și au acordat primul ajutor femeii, imobilizându-i piciorul cu atele. Apoi, femeia a fost transportată în condiții de siguranță cu targa UT 2000 la sediul postului montan, de unde a fost preluată de un echipaj SMURD și dusă la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște pentru investigații și îngrijiri medicale specializate.
Turiștii care se află în dificultate în Munții Bucegi pot suna cu încredere numărul unic de urgență 112 sau numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.
În urmă cu câteva luni, un ghid montan din Prahova a avut un comportament de neînțeles față de un turist din grupul pe care îl ghida într-o drumeție contra-cost în zona Azuga. Turistul a fost abandonat pe traseu, iar salvamontiștii au trebuit să intervină.
Turistul a sunat la Dispeceratul Național Salvamont când s-a văzut singur pe munte, iar salvatorii montani de la formația județeană Azuga l-au găsit și l-au adus înapoi în Gara Azuga.
„A fost o experiență neplăcută pentru un turist care se afla pentru prima dată într-o drumeție în zona montană. S-a alăturat unui grup condus de un așa-zis ghid montan care își promova serviciile pe rețelele de socializare și a plătit o sumă de bani pentru a participa. Au pornit pe traseul Gara Azuga – Cabana Diham, dar la un moment dat grupul a deviat de la traseul marcat și a continuat să urce pe firul văii, unde panta era destul de abruptă. Turistul nostru, care nu avea experiență în drumeții montane, s-a epuizat fizic și nu a mai putut merge înainte. Este revoltător faptul că ghidul a decis să continue drumeția cu restul grupului și l-a lăsat pe clientul său în pădure”, au transmis salvamontiștii din Prahova.
Comentarii recente