
Monumentele medievale ce au fost pierdute în timp în vechea capitală a Țării Românești, precum și bisericile ce au căzut pradă trecerii timpului.
În Târgoviștea secolelor XIV-XVIII, au fost construite cel puțin 31 de biserici, ceea ce este un număr impresionant pentru un oraș din afara Carpaților. Majoritatea acestor biserici au fost identificate documentar și arheologic de către istorici. Florin Petrică, istoric și arheolog la Curtea Domnească din Târgoviște, afirmă că cercetarea arheologică și istorică a bisericilor medievale reprezintă o bucurie și o provocare pentru el. Descoperirea secvențelor din istoria acestor lăcașe de cult este o bucurie, iar comunicarea rezultatelor cercetărilor și publicarea studiilor sunt o provocare.

Dintre cele 31 de biserici construite în perioada secolelor XIV-XVIII, 11 au dispărut. Aceste biserici sunt Vărzaru, Sf. Maria catolică, Sf. Mina, „Coconilor”, Sf. Apostoli – „Corbeanu”, Stelea „Veche”, „Roșie”, Sf. Vineri – „Catargiu”, paraclisul Mitropoliei, „Grecilor” și complexul de pe Calea Domnească 192. În cercetările și sondajele arheologice s-au putut localiza doar trei dintre aceste biserici – Stelea „Veche”, Sf. Maria catolică și biserica „Roșie”.
Un studiu realizat de Florin Gabriel Petrică și Minodora Cârciumaru, intitulat „Monumenta in dehonestamentum: Biserici medievale dispărute din Târgoviște”, prezintă cercetarea arheologică și istorică a bisericilor dispărute. Aceștia au realizat cercetarea documentară a bisericilor medievale dispărute prin intermediul Arhivei arheologice a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească și a Arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, care este deținută de Institutul Național al Patrimoniului.
Una dintre bisericile dispărute este Biserica Roșie. Un călător care a vizitat cetatea veche și părăsită de soartă a Târgoviștei în secolul al XIX-lea a fost impresionat de peisajul urban dezolant și de numărul mare al bisericilor și clădirilor prăbușite. În acea perioadă, autoritățile au dispus demolarea bisericilor Catargiilor, Stelea Veche, Coconilor, Vărzarului, Sf. Apostoli și Biserica Roșie pentru a înlătura aspectul de oraș părăsit.
Biserica Roșie a fost construită de marele vornic Coadă și a fost în ruină încă din anul 1900. Zidurile sale erau crăpate, iar inscripțiile și pisania care conținea istoria bisericii erau șterse și ilegibile. Cu toate acestea, biserica a rezistat și nu s-a prăbușit complet. În cele din urmă, în 1928, s-a emis un act care permitea demolarea bisericii.
În perioada 2003-2009, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, în colaborare cu Universitatea Valahia, au efectuat cercetări arheologice și au descoperit vestigiile bisericii medievale, ale cimitirului aferent și numeroase artefacte medievale și moderne.
Comentarii recente