
. Legenda despre mireasa care a decedat în noaptea nunții, într-un tragic accident de mașină, spune că ea încă își caută soțul pe Drumul Crucilor.
În apropierea orașului Găești, din județul Dâmbovița, există un loc care stârnește curiozitatea căutătorilor de fenomene paranormale. Troița numită „Troița Miresei” sau „Troița Margaretei” are în spate o poveste tragică legată de moartea unei tinere în noaptea nunții sale, în timp ce se întorcea acasă.

Evenimentul trist a avut loc în septembrie 1936. Margareta Ștefănescu, în vârstă de 26 de ani, tocmai se căsătorise cu fiul unui reputat arhitect, Ion Mincu.
Mireasa era fiica unui boier filantrop din Câmpulung Muscel, Gheorghe Ștefănescu. Cununia a avut loc în București, iar tinerii proaspăt căsătoriți se îndreptau spre un conac unde totul era pregătit pentru nunta lor. Din nefericire, mașina lor a intrat în coliziune cu un cap de pod, iar Margareta Ștefănescu a fost singura care și-a pierdut viața, fiind tăiată în zona gâtului, ceilalți pasageri aflați în mașină scăpând nevătămați.
Părinții tinerei, Elena Luiza și Gheorghe Ștefănescu, devastati de durere, au înmormântat-o pe unicul lor copil în rochia de mireasă, la cimitirul Bellu din București.
Tatăl Margaretei a ridicat o troiță la locul tragediei în memoria fiicei sale. În decursul anilor, în acea zonă au avut loc multe accidente mortale, iar drumul a fost numit de localnici „Drumul Crucilor”.
Pe zidul troiței se află următoarea inscripție: „Acest sfânt lăcaș, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicat în memoria miresei Margareta Ștefănescu, care a decedat în ziua nunții sale, pe 24 septembrie 1936 – într-un accident de mașină. De atunci și până în prezent, s-au produs mai multe accidente pe tronsonul de 2 km, de pe Drumul Național 7, la ieșirea din Găești”.
Datorită faptului că drumul în acea zonă este drept și cu o vizibilitate foarte bună, oamenii au început să creadă că sufletul miresei decedate își caută încontinuu iubitul de care a fost despărțită într-un mod atât de brutal. Această superstiție este susținută și de faptul că majoritatea victimelor accidentelor rutiere sunt bărbați. În anul 2008, de exemplu, nu mai puțin de 12 bărbați au murit în astfel de accidente.
În cazul multor accidente rutiere anterioare, în care șoferii au scăpat cu viață, autoritățile nu au reușit să obțină informații de la aceștia despre circumstanțele în care s-au produs evenimentele, deoarece aceștia nu-și aminteau nimic.
Influențați sau nu de legenda locală, unii martori susțin că au văzut în dreptul troiței o apariție care seamănă cu o femeie îmbrăcată într-o rochie albă de mireasă.
Preotul paroh al Bisericii Miresei de pe Dealul Flămânda a oficiat mai multe slujbe la troiță în trecut și este convins că acolo există o „încărcătură energetică negativă”. Preotul a mers acolo împreună cu enoriașii din Câmpulung pentru a resfinți troița, după ce aceasta a fost renovată.
Comentarii recente