
Dâmbovița va primi o investiție de aproximativ 100 milioane euro pentru construirea unei instalații de gestionare a deșeurilor.
Județul Dâmbovița se apropie de rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă: tratarea deșeurilor. A fost semnat un contract uriaș pentru construirea unei instalații de tratare a deșeurilor colectate separat și a unui centru de aport voluntar deșeuri de la Șotânga.

Proiectul beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Etapa 2014-2020, și are o valoare de 95 de milioane euro. Valoarea contractului semnat pentru Etapa I este de aproximativ 36.000.000 de lei, din care 22.000.000 de lei reprezintă fonduri europene, iar diferența este contribuția Consiliului Județean Dâmbovița.
Etapa a II-a, pentru care Consiliul Județean Dâmbovița a obținut finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de 87.200.000 euro și va implica realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis că obiectivul lor și al tuturor locuitorilor din Dâmbovița este de a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. Prin investiții în tehnologii și practici care minimizează poluarea, vor lăsa în urmă un mediu curat și sănătos pentru viitoarele generații.
În cadrul proiectului vor fi achiziționate peste 62.000 de unități de compostare individuală, 4 autocompactoare de 22 mc și 7 autocompactoare de 16 mc pentru biodeșeuri, 2 autocompactoare pentru deșeuri textile, soft de management al deșeurilor, 75.000 de europubele biodeșeuri de 120l, 116.000 de europubele deșeuri reciclabile de 120l, 170 de recipiente dedicate colectării textilelor și 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri.
Implementarea proiectului va include realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat, care va cuprinde o instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile cu sortare semiautomată, o instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale, o linie de tratare biologică prin digestie anaerobă pentru tratarea biodeșeurilor colectate separat, precum și a deșeurilor cu conținut organic. De asemenea, se va construi o platformă de compostare, un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.
Comentarii recente