
Datorită lui Păunescu, ne-a fost permis accesul la singura discotecă care accepta valută.
Dacă pentru scriitorii care se odihneau la Neptun era o vacanță, pentru copiii lor care îi însoțeau era o experiență de libertate. Aici se bucurau de ciocolată chinezească, Pepsi, și se distrau la piscina de la Amfiteatru sau la discotecile cu muzică străină din stațiune. Nu erau speriați de stafia tovarășului care părea să plutească în jur, sau de securiștii prezenți în zonă. Cu naivitatea vârstei, se plimbau pe alei noaptea, ignorând regulile de securitate impuse. Pe măsură ce timpul a trecut, și farmecul locului s-a estompat, iar scriitorii au dispărut unul câte unul, au rămas doar amintirile.

În cartea cercetătoarei Ozana Cucu-Oancea, descoperi secretele și personalitățile marilor scriitori, ajungând să îi vadă ca oameni obișnuiți. Regizorul Radu Băieșu, fiul scriitorului Ion Băieșu, a descris atmosfera din Neptunul acelor ani și directorul Axin care părea să domine Vila Scriitorilor.
Familia sa a petrecut multe veri la Neptun, având privilegiul de a fi aproape de marii scriitori ai vremii. Adina Sălcudeanu, fiica scriitorului Petre Sălcudeanu, își amintește cu nostalgie de zilele petrecute la Neptun și de balurile de la Casa Scriitorilor.
Tudor Chirilă povestește despre așteptarea emoționantă a vacanțelor petrecute la Neptun și despre atmosfera de familie de la Vila Scriitorilor. În timpul șederilor, copiii de scriitori se distrau la discotecile din zonă sau la bowling.
Scriitorii consacrați, precum Nicolae Prelipceanu și poeta Doina Uricariu, au avut și ei momente de relaxare și distracție la Neptun, amintindu-și cu plăcere de acele zile.
În contrast, exista și o altă fațetă a Neptunului, a scriitorilor de casă ai regimului și a celor care își trădau colegii. Corneliu Leu povestește cu umor despre atmosfera tensionată din timpul vizitelor lui Nicolae Ceaușescu la Vila Scriitorilor.
Comentarii recente