
Când am renovat Casa Scriitorilor de la Neptun, am descoperit microfoane ascunse în prizele de telefon.
Neptunul nu a fost doar o stațiune unde comuniștii se relaxau sau unde turiștii străini erau tratați cu lux. A fost și locul unde numeroși scriitori români veneau vara de vară pentru a visa sau a scrie opere nemuritoare. Amintirile lor sunt încă prezente în Casa Scriitorilor de pe faleza stațiunii, o fostă vilă de protocol a nomenclaturii comuniste.

Aleea umbroasă, cu vile denumite după arbori, cum ar fi „Pinul“, „Fagul“, „Stejarul“, era locul unde se regăseau vilele de protocol ale nomenclaturii comuniste. Printre acestea, la numărul 20 se află fosta vilă „Paltinul“, acum cunoscută ca Casa de Creație a Scriitorilor din Neptun „Zaharia Stancu“. Această vilă, care a fost odată locul unde se relaxa Ion Gheorghe Maurer, acum pare învechită, păstrând aerul comunist al acelei perioade.
În Casa Scriitorilor, biblioteca nu conține cărți lăsate la întâmplare, ci operele scriitorilor români care au locuit acolo. Picturile cu tematică marină și reproducerile unor opere celebre completează atmosfera. Într-un alt colț, obiecte precum televizoare alb-negru și aparate de fotografiat rusești aduc un aer nostalgic.
Administratorul Casei Scriitorilor, Tudor Ioan Vasile, a petrecut ani buni aici, adunând amintiri cu fiecare scriitor care a trecut pe acolo. El a trăit alături de intelectuali, învățând de la fiecare și păstrând vie atmosfera literară a locului. Neptunul a fost un rai la Marea Neagră, unde se discuta literatură și politică, iar atmosfera era plină de energie și creație.
Astăzi, Casa Scriitorilor încearcă să supraviețuiască într-o stațiune care resimte lipsa turiștilor. Spațiul de cazare primește acum și alți turiști, însă atmosfera de altădată este păstrată cu grijă. Neptunul trăiește din amintiri, iar Casa Scriitorilor rămâne un loc plin de istorie și inspirație pentru cei care îl vizitează.
Comentarii recente