
În acest oraș au fost identificate peste 80 de specii de păsări, multe dintre ele fiind răpitoare și construindu-și cuiburile în fisurile blocurilor.
Membrii Societății Ornitologice Române (SOR) au identificat 85 de specii de păsări diferite în municipiul Buzău, în afara Pădurii Crâng, în zona de blocuri. Multe dintre acestea sunt păsări răpitoare care își construiesc cuiburi în fisurile dintre blocuri.

„Anul trecut am fost informat că au fost observați doi pui la o clădire de douăsprezece etaje, unde există o grămadă mare de pietriș”, spune Gabriel Benescu, reprezentantul SOR Buzău.
Printre speciile de păsări răpitoare, se numără vânturelul roșu, cucuveaua, grangurul vara, cucul, rațele sălbatice, care nu sunt foarte comune în mediul urban.
În prezent, Buzău este plin de pescăruși râzători, inclusiv pescăruși cu capul negru, conform lui Benescu. Aceștia au început să apară în ultimii zece ani în Europa și s-au înmulțit rapid.
În timpul iernii 2016-2017, ornitologii au numărat 134 de ciufi de pădure în pinii din zona Ocolului Silvic, o specie de bufnițe care trăiesc în zonele de deal și de munte, dar coboară în câmpie pentru iernat.
„În acest sezon am numărat doar șase exemplare. Pinii au început să se usuce din cauza bolii ulmului, iar aceste păsări preferă să își facă cuib în conifere înalte”, explică Benescu.
Creșterea numărului de specii de păsări în Buzău se datorează intervenției umane în mediu, care a determinat păsările să se adapteze și să își găsească noi locuri de cuibărit. Acest lucru demonstrează și un nivel ridicat de ecologizare în zonă.
Comentarii recente