
Ce a mai rămas din tunelurile construite de turci sub Brăila? Se spune că acestea permiteau călăria.
Hrubele care alcătuiesc „orașul de sub oraș”, din perioada când Brăila era sub stăpânire turcească, sunt încă un mister și în prezent. Conform unei legende, turcii au construit un oraș subteran real, cu tuneluri care permiteau călătoria călare.

Cetatea Brăilei a fost construită de turci în octombrie 1540 și catacombele sale erau interconectate, pornind din cetate și ajungând la porțile exterioare ale orașului. Raiaua Brăilei a fost cea mai întinsă dintre cele trei raiale înființate în Țara Românească, fiind mai mare decât cea a Giurgiului și mult mai mare decât cea a Turnului.
Se spune că, în timpul stăpânirii turcești, hrubele erau utilizate pentru transportul pulberii, a bogățiilor și a alimentelor direct către Dunăre. Unele tunele erau atât de mari încât puteau fi călărite. Hrubele aveau și utilizări militare, fiind construite ca rute de evadare în cazul în care zidurile cetății cedau în fața unui asediu inamic.
În perioada comunistă, hrubele descoperite au fost astupate pentru a stabili terenul și a construi imobile. Numeroase hrube au fost astupate în acea perioadă, iar unele au fost redescoperite în prezent. Una dintre hrubele care a atras atenția autorităților locale este hruba Pulberăria Nouă, pe care Primăria intenționează să o achiziționeze și să o transforme într-un obiectiv turistic al orașului.
Cetatea Brăilei construită de turci a fost demolată de ruși în 1829, după Pacea de la Adrianopol. În prezent, comunitatea turcă din Brăila numără doar câteva zeci de membri.
Comentarii recente