
Nouă șefi din conducerea Antifraudă Fiscală București au fost destituiți din cauza lipsei de reacție și tergiversării. Este necesară o schimbare în ceea ce privește curățenia în această instituție.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat marți că Adrian Nicușor Nica, președintele ANAF, a decis înlocuirea a nouă persoane cu funcții de conducere din Direcția Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) București.

„Am avut o discuție detaliată cu noul președinte ANAF despre importanța consolidării acțiunilor instituției împotriva evaziunii fiscale. În urma discuțiilor, acesta a dispus ieri (luni, 14 iulie n.r.) schimbări semnificative în conducerea Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București, înlocuind 9 din cele 15 persoane cu funcții de conducere ale instituției”, a scris ministrul Alexandru Nazare pe Facebook.
Conform acestuia, au fost schimbați din funcție: inspectorul General Adjunct antifraudă, doi inspectori șefi de Direcție – Direcția de control Antifraudă 1 și șase inspectori șefi de Serviciu – din cadrul serviciilor de control antifraudă.
Decizia a fost luată pentru consolidarea luptei împotriva evaziunii fiscale. „Inacțiunea, tergiversarea și lipsa de reacție nu pot fi tolerate. Este inacceptabil ca semnalele clare privind evaziunea fiscală să fie ignorate de către cei care sunt plătiți să le combată. ANAF trebuie să fie parte a soluției, nu parte a problemei”, a subliniat ministrul Finanțelor.
Pe 2 iulie, Adrian Nicușor Nica a fost eliberat din funcția de șef al Corpului de control al premierului și numit președinte al ANAF.
Curtea de Conturi a anunțat pe 4 iulie că a efectuat un audit la ANAF, identificând mai multe deficiențe legate de evidența contabilă a veniturilor statului și evidența analitică pe plătitori.
Auditorii au remarcat că în România există 2.440 de adrese cu datorii către bugetul statului, totalizând aproape 30 miliarde de lei. Cele mai multe firme cu sediul social la aceste adrese sunt în București.
Curtea de Conturi a identificat un număr mare de adrese în România la care sunt înregistrate sediile sociale ale unor mii de firme, dintre care cele mai multe în București. De exemplu, la o adresă din Bucureștii Noi, Sectorul 1, erau înregistrate 6061 de persoane fizice autorizate și 2398 de societăți comerciale. Totodată, la o altă adresă din Sectorul 1, erau înregistrate 1895 de societăți comerciale, cu datorii cumulate de 465.708 lei. Un alt exemplu era în Sectorul 2, unde într-un apartament funcționau 2736 de firme, cu datorii totale de 124.773.065 lei.
Comentarii recente