
DNSC avertizează împotriva furnizării de date personale în urma unor noi metode de înșelăciune prin telefon, care pretind a fi din partea Poliției de Frontieră și Revolut.
Cetățenii din România sunt vizați de noi tentative de fraudă telefonică, în care infractorii pretind a fi ofițeri de Poliție de Frontieră sau reprezentanți ai companiei Revolut și încearcă să obțină informații personale și financiare prin metode înșelătoare, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Conform DNSC, mai mulți cetățeni au fost contactați de numere necunoscute și au primit un mesaj preînregistrat în limba engleză, care sugerează că sunt implicați într-un dosar gestionat de Poliția de Frontieră. Mesajul indică că datele personale ale apelantului au fost compromise și îi cere să apeleze o tastă pentru a vorbi cu un presupus „ofițer de caz”.
De fapt, este vorba despre o încercare de phishing telefonic în care atacatorii încearcă să obțină informații sensibile, cum ar fi CNP-ul, datele bancare sau codurile de autentificare.
Poliția de Frontieră Română a subliniat că nu contactează cetățenii telefonic pentru a-i informa despre un dosar și nu solicită niciodată date personale prin telefon.
Pe rețelele sociale au fost raportate și alte tipuri de escrocherii. De exemplu, o utilizatoare a anunțat că a primit un apel care părea să fie de la un reprezentant Revolut, anunțând o plată către Amazon Prime și cerându-i să apeleze tasta 1 pentru a vorbi cu un „executiv Revolut”.
Pentru a evita astfel de situații, DNSC recomandă:
– Să nu furnizați date personale sau bancare prin telefon în urma unor apeluri nesolicitate;
– Să nu interacționați cu meniul vocal sau cu apelanți necunoscuți;
– Să raportați încercările de fraudă autorităților competente.
Pentru a fi în siguranță, utilizatorii ar trebui să verifice autenticitatea apelurilor prin canalele oficiale ale instituțiilor implicate.
Comentarii recente