
Cauzele numărului mare de accidente rutiere în România: acordarea prea ușoară a permiselor de conducere și faptul că unii șoferi își iau permisul și conduc fără a avea nevoie de experiență, cunoscut sub numele de "live-uri la volan".
În România, situația educației rutiere este îngrijorătoare. În timp ce în alte țări orele de condus defensiv sunt obligatorii, în România nici măcar lucrurile de bază nu se mai învață în anumite școli de șoferi. Aceasta se reflectă în numărul mare de accidente rutiere și decese care au loc zilnic în țară. În anul 2022, s-au produs în medie 76 de accidente pe zi, soldate cu patru decese. În total, au avut loc 28.000 de accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora aproximativ 1.600 de persoane și-au pierdut viața. Aceste cifre nu ar trebui să fie doar niște statistici îngrijorătoare, ci ar trebui să ne determine să luăm măsuri pentru prevenirea acestor tragedii.

Într-un interviu acordat revistei „Weekend Adevărul”, Silviu Toma, fondator și instructor de condus defensiv, a explicat că în ultimii ani obținerea permisului auto a devenit din ce în ce mai ușoară, iar șoferii nu mai sunt învățați nici măcar lucrurile de bază precum parcarea cu spatele sau condusul pe timp de noapte. În plus, examenul de conducere se desfășoară pe trasee care au fost stabilite astfel încât să fie mai ușor pentru elevi să îl treacă. Totodată, există o competiție între școlile de șoferi pentru a avea cât mai mulți absolvenți, ceea ce face ca nivelul de pregătire al șoferilor să fie scăzut.
O altă problemă este numărul insuficient de ore de condus prevăzute în programa școlară. Deși legea impune un minimum de 30 de ore de condus înainte de susținerea examenului auto, Silviu Toma consideră că acestea sunt insuficiente pentru a forma reflexe și abilități necesare în trafic. El susține că ar fi necesare cel puțin 60 de ore de condus pentru a forma șoferi îndemânatici și responsabili.
În ceea ce privește educația rutieră în școli, există unele școli care susțin astfel de ore, dar nu toate. De asemenea, orele de educație rutieră ar trebui să acopere și aspecte precum poziția corectă la volan și circulația mâinilor pe volan, dar de multe ori acestea nu sunt învățate în școala de șoferi.
În alte țări, orele de condus defensiv sunt obligatorii și se desfășoară după obținerea permisului auto. De asemenea, companiile au o politică internă prin care șoferii implicați în accidente rutiere sau cu un cazier înregistrat în ceea ce privește amenzile de circulație sunt trimiși la cursuri de conducere defensivă.
În concluzie, situația educației rutiere în România este îngrijorătoare, iar măsuri ar trebui luate pentru a îmbunătăți pregătirea șoferilor și pentru a preveni accidentele rutiere și decesele care au loc zilnic.
Comentarii recente