
Românii se confruntă cu sărăcirea ca urmare a creșterii prețurilor în contextul deschiderii pieței energiei și scăderii veniturilor.
Liberalizarea prețurilor la energie de la 1 iulie, dublată de măsurile promovate de Guvern, cum ar fi creșterea TVA și reducerea sau înghețarea unor beneficii salariale sau sociale, va avea efecte semnificative, în special pentru cei cu venituri mici, conform unei analize extinse realizate de BNS.

Efectul combinat al liberalizării prețurilor la energie de la 1 iulie și al creșterii TVA de la 1 august va determina o creștere a ratei inflației aproape de 10%, afectând puterea de cumpărare a populației. Măsurile de reducere a veniturilor salariale, înghețarea pensiilor și a prestațiilor de asistență socială, precum și reevaluarea accesului la servicii de sănătate pentru anumite categorii sociale, vor contribui la o creștere semnificativă a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, avertizează Blocul Național Sindical.
În perioada noiembrie 2021 – august 2024, bugetul de stat a decontat subvenții totale pentru energie în valoare de 26,97 miliarde de lei, cu alte 4,13 miliarde de lei în curs de analiză. Beneficiarii acestor subvenții au fost atât consumatorii casnici (44%), cât și cei non-casnici (56%).
Creșterea pensiilor, a diferitelor indemnizații de asistență socială și a salariului minim au condus la o îmbunătățire a nivelului de trai, 2024 fiind anul cu cele mai bune evoluții în acest sens. Cu toate acestea, există încă probleme legate de sărăcie, deprivare materială și socială, întârzieri la plata facturilor de utilități și costul ridicat al energiei în comparație cu alte țări din UE.
La 1 iulie 2025, Guvernul a decis să renunțe la subvenționarea energiei aplicată în perioada 2021 – 2025, înlocuind-o cu o măsură mai limitată legată exclusiv de nivelul pragului de sărăcie din 2024.
Într-un studiu, BNS a evaluat modul în care a fost aplicată și efectele generate de schema de subvenționare din perioada 2021 – 2025 și a analizat efectul liberalizării prețului pentru consumatorii casnici. Sindicatele au subliniat necesitatea unei evaluări a eficienței utilizării subvențiilor pentru consumatori, având în vedere posibilitatea ca beneficiile să fie însușite de furnizorii de energie și potențiale distorsiuni ale pieței.
Pentru a combate trendul negativ al sărăciei energetice și creșterea costurilor de trai, sindicatele propun măsuri precum reevaluarea persoanelor considerate sărace în funcție de veniturile obținute, înființarea unei celule de criză și efectuarea unor controale pentru a asigura corectitudinea prețurilor facturate la energie.
Comentarii recente