
Turiștii din Turcia sunt avertizați cu privire la bacteriile periculoase descoperite în apa mării, care pot provoca simptome alarmante.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a emis un avertisment cu privire la prezența bacteriilor Vibrio în apele mării de pe plajele din Turcia. Aceste bacterii, obișnuite în Marea Baltică în sezonul cald, au fost identificate acum și pe litoralul turcesc, inclusiv în Marea Marmara, Marea Egee și Marea Mediterană.

Bacteriile Vibrio se înmulțesc rapid în ape calde, sărate sau cu salinitate scăzută, și pot cauza infecții severe, pătrunzând în organism prin răni deschise. În cazuri grave, acestea pot duce chiar la sepsis – o infecție generalizată, potențial letală, conform publicației turcești Milliyet și Euronews.
Medicul Uğur Aferin din Istanbul avertizează că speciile Vibrio vulnificus și parahaemolyticus pot provoca infecții grave ale țesuturilor, cunoscute și sub denumirea de „bacterii care consumă carne”. Contactul între o rană deschisă și apa contaminată este considerat cel mai periculos scenariu, conform specialistului.
„Bacteria precum Vibrio vulnificus pot cauza infecții ale țesuturilor sau chiar necroză”, a subliniat Aferin.
O altă specie, Vibrio cholerae, poate ajunge în sistemul digestiv prin consumul de apă infectată și poate provoca holeră, o afecțiune caracterizată prin diaree severă și deshidratare. Deși cazurile de holeră sunt rare în Turcia, medicii nu exclud complet riscul.
Medicii recomandă precauție și consult medical imediat în cazul apariției următoarelor simptome după contactul cu apa de mare sau de piscină: diaree severă, vărsături, febră, roșeață sau umflături pe piele, dureri abdominale, infecții ale pielii sau ale țesuturilor.
Vibrio parahaemolyticus, o altă bacterie din această familie, poate fi contractată prin consumul de fructe de mare crude, cum ar fi stridiile. Simptomele includ dureri abdominale, diaree, febră și vărsături. La persoanele cu sistem imunitar slăbit, infecția se poate răspândi în sânge și provoca sepsis.
Cu temperaturile ridicate și umezeala din zona genitală, în special după scăldat, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare, avertizează medicul Uğur Aferin. Bacterii precum E. coli pot ajunge ușor în tractul urinar, în special dacă slipul de baie rămâne umed pentru o perioadă îndelungată.
Nici piscinele nu sunt complet sigure. Specialiștii avertizează că în zilele caniculare, acestea pot deveni surse de infectare cu virusuri și bacterii precum rotavirus, hepatita A, E. coli sau salmonella.
Medicul pediatru Hüseyin Yıldız subliniază că bebelușii sub patru luni nu ar trebui să fie duși la mare, iar cei sub șase luni nu ar trebui să intre în piscine, din cauza riscului crescut de infecții, deshidratare și hipotermie.
Comentarii recente