
MedLife lansează în România o nouă soluție de transport al mostrelor biologice de laborator prin intermediul dronelelor.
MedLife, o rețea privată de servicii medicale din România, în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, introduce un nou sistem de transport cu drone pentru probele biologice de laborator.

La început, transporturile vor avea loc în 4 localități din județul Bihor către Oradea și Arad. Pe viitor, se intenționează extinderea proiectului la nivelul întregii rețele medicale din țară. Traseul dintre Oradea și Arad, cu o lungime de 120km, este cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale din Europa și poate fi parcurs în mai puțin de o oră.
Skyy Network, partenerul logistic al MedLife în acest proiect, este o companie australiană cu experiență în aviația cu și fără pilot, care oferă soluții de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife are avizul Autorității Aeronautice Civile Române, precum și acordul Direcțiilor de Sănătate Publică din Bihor și Arad și al Ministerului Apărării Naționale. După trei luni de teste și pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienților au fost deja efectuate.
Durata medie de transport de la punctele de recoltare până la Oradea este de aproximativ 19-28 de minute pe sens, iar între Oradea și Arad durează mai puțin de o oră, cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Aceasta înseamnă o economie de timp de peste 50% față de transportul pe sol, oferind în același timp opțiuni suplimentare de ridicare și livrare prin autonomia sistemului. Astfel, MedLife poate oferi pacienților rezultate mai rapide, reducând timpul de răspuns pentru 76% din analizele de laborator.
Primele rute de zbor conectează punctele de recoltare din localitățile Beiuș, Aleșd, Marghita și Salonta cu laboratoarele MedLife din Oradea și Arad. Probele colectate în aceste puncte sunt transportate cu drona în funcție de tipul și complexitatea analizelor.
Prin introducerea transportului cu drona pe traseul Oradea-Arad, care are o lungime de 120km, MedLife devine un pionier în inovația medicală din România și Europa, realizând cea mai lungă rută de zbor cu drona pentru logistică medicală.
Uniunea Europeană a adoptat regulamentele 2019/945 și 2019/947, care au creat un mediu legal favorabil pentru operațiunile complexe cu drone, facilitând astfel acest proiect inovator. Europa este lider în inovația în economia dronelor, adoptând standarde dezvoltate împreună cu industria, mediul academic și reglementatorii.
Noul sistem de transport introdus de MedLife se bazează pe 3 drone Swoop Aero Kite, echipate cu tehnologie de ultimă generație și software performant, asigurând transportul probelor în condiții de siguranță. Aeronavele sunt complet autonome, un singur pilot putând monitoriza simultan mai multe drone. Personalul medical local din cele 4 puncte de recoltare și din laboratoarele MedLife Oradea și Arad a fost instruit corespunzător de specialiștii certificați din echipa Skyy Network pentru încărcarea și descărcarea probelor.
În etapa următoare, MedLife intenționează să extindă sistemul de transport la noi locații, inclusiv punctele de recoltare din județele Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Timiș și Caraș-Severin. Dronele vor acoperi aproape 100% din transportul de la punctele de recoltare din afara orașelor, înlocuind transportul cu autovehicule.
Aceasta este doar prima etapă din planurile mai ample ale Grupului MedLife pentru dezvoltarea diviziei de Laboratoare. Pe termen mediu și lung, se urmărește extinderea sistemului de transport la nivel național și diversificarea produselor transportate aerian, inclusiv materiale sanitare, medicamente și produse biologice necesare în cadrul rețelei MedLife și în sistemul public.
Comentarii recente