
Este o adevărată binecuvântare să folosești acest condiment atât în industria farmaceutică, cât și în bucătărie.
Coriandrul, un condiment prețios originar din Mesopotamia, adaugă arome deosebite în prepararea peștelui, cărnii și legumelor, dar și în turtele dulci. Nutriționistul Luminița Catană susține că, la fel ca și alte condimente, coriandrul are un rol important pentru sănătate.

Acest condiment valoros, cunoscut științific sub denumirea de Coriandrum sativum, este o plantă erbacee anuală cu frunze verzi, flori albe sau roz și fructe în formă de globulețe, care conțin uleiuri eterice. Aceste caracteristici îl fac valoros în industria farmaceutică, în gătit, în remedii naturiste și în industria parfumurilor.
Coriandrul este înrudit cu morcovul și pătrunjelul și este larg utilizat și cultivat în prezent în zona mediteraneană, nordul Africii și sud-estul Asiei. Poate ajunge până la o înălțime de 50 cm și se folosesc atât frunzele, cât și semințele. În bucătăria thailandeză, se folosesc chiar și rădăcinile. Are o aromă distinctă, între citrice și pătrunjel, iar frunzele pot fi adesea confundate cu cele de pătrunjel. Este foarte apreciat în bucătăriile orientale și este încântată că a devenit tot mai prezent și în bucătăria noastră. Semințele de coriandru sunt bogate în antioxidanți, sub formă de vitamine și uleiuri volatile, precum borneol, pinen, linalool, cineol, și conțin, în plus, fibre care susțin digestia. Frunzele de coriandru conțin flavonoide, care sporesc calitățile antioxidante ale plantei. Quercitina, rhametina sau apigenina, despre care studiile recente arată că ar avea un rol în prevenirea cancerului”, afirmă Luminița Catană.
Pe lângă acestea, coriandrul este o sursă excelentă de minerale, precum potasiu, calciu, fier, mangan și magneziu. Frunzele au un conținut bogat de vitamina A, vitamina C, complexul de vitamine B și vitamina K. Are numeroase proprietăți și beneficii: proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, susține reglarea glicemiei, este benefic pentru digestie și confort digestiv, reduce balonarea, este excelent în lupta împotriva Salmonella datorită proprietăților antibacteriene și antivirale, este un bun detoxifiant pentru organism prin reglarea tranzitului intestinal, este excelent în cazul refluxului gastroesofagian și este eficient în diete, reglează tensiunea arterială, reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.
De asemenea, este o sursă excelentă de calciu pentru sistemul osos și conține minerale valoroase pentru regenerarea oaselor și prevenirea osteoporozei. Are proprietăți antireumatice și antiartritice, este excelent în eliminarea surplusului de apă din organism și ajută în disfuncțiile renale și în anemie. Susține sistemul imunitar, este eficient în conjunctivită și în prevenirea tulburărilor menstruale.
Nutriționistul Luminița Catană mai spune că coriandrul se potrivește de minune cu preparatele din pește, carne de pasăre, rețetele cu cartofi, mazăre sau fasole, varză, orez și salate, produsele de patiserie și sosurile. „Poate fi folosit în prepararea unui bulgur excelent și de aceea, cititorii fideli vor fi recompensați cu o rețetă specială de bulgur în curând. Consumat în cantități rezonabile și folosit cu înțelepciune, coriandrul este o binecuvântare în bucătărie și ca remediu naturist. Poate fi băut ca ceai, are o aromă subtilă și o notă ușor condimentată, fiind excelent în caz de indigestie și ca deliciu între mese, mai ales în sezonul rece. Folosiți-l cu plăcere și veți fi recunoscători”, încheie Luminița Catană, nutriționist, naturist, terapeut și consultant internațional în domeniul sănătății, prevenției și profilaxiei.
Comentarii recente