
Ordinatorii principali de credite ar putea redistribui o parte din fondurile bugetare neutilizate către Fondul de rezervă bugetară.
Bugetul pentru acest an se bazează pe un deficit de 4,4% din PIB. Potrivit estimărilor recente ale Fondului Monetar Internațional, România va încheia anul 2023 cu un deficit bugetar de 6% din PIB.

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care înregistrează plăți sub 50% din valoarea creditelor bugetare aprobate ar putea fi obligați să disponibilizeze minimum 10% din valoarea creditelor bugetare și a creditelor de angajament aprobate în buget la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, începând cu data de 1 noiembrie 2023. Ministerul Finanțelor poate bloca deschiderile de credite bugetare pentru acești ordonatori până când aceștia fac solicitarea de disponibilizare.
De asemenea, începând cu data de 1 decembrie 2023, în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot disponibiliza sume reprezentând credite bugetare neutilizate de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, fără a afecta activitatea curentă și de investiții finanțată din fonduri externe nerambursabile sau din fonduri alocate prin PNRR, dacă aceste credite nu sunt utilizate în totalitate până la data de 31 decembrie 2023.
Evoluția execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului impune aprobarea de măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor pentru a se asigura încadrarea în ținta de deficit stabilită pentru acest an. În lipsa unor astfel de măsuri, deficitul bugetului general consolidat poate depăși ținta asumată, având consecințe asupra costurilor finanțării deficitului bugetar și alocării fondurilor pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune și PNRR.
Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, ajungând la 42,19 miliarde de lei. Execuția bugetului general consolidat în primele șapte luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 38,6 miliarde lei, adică 2,43% din PIB.
Comentarii recente