
Un român a fost surprins de faptul că, în Serbia, bucătarii sunt buni, dar chelnerii se limitau doar la livrarea mâncării.
Novi Sad, un oraș sârbesc situat la 150 de kilometri distanță de Timișoara, a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2022. Timișoreanul Corneliu Vaida a avut o experiență personală în ceea ce privește felul în care sunt tratați turiștii acolo.

Timișorenii au obiceiul de a face comparații atunci când călătoresc în străinătate. Ei compară mereu ceea ce găsesc în alte locuri cu ceea ce există în orașul lor natal. De cele mai multe ori, critica este prezentă, dar acest lucru nu este rău, deoarece doar cei care au așteptări ridicate pot determina o schimbare în țară. Lupta este cu atât mai mare atunci când vine vorba de vecinii noștri, fie că vorbim de Ungaria sau Serbia.
Recent, Corneliu Vaida, un cunoscut activist civic din Timișoara, a vizitat Novi Sad, capitala regiunii autonome Voivodina. Aici, el a avut ocazia să vadă cum se desfășoară turismul.
Novi Sad este un oraș sârbesc situat la 150 de kilometri distanță de Timișoara și a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2022.
„În ultimii 33 de ani, am vizitat Novi Sad de multe ori, un oraș înfrățit cu Timișoara, comparabil din punct de vedere al dimensiunilor și cam atât. Nu voi menționa faptul că străzile și bulevardele sunt mai largi, că există piste de biciclete peste tot, că nu am văzut șantiere pe străzi sau că malul Dunării a fost exploatat în așa fel încât toți cetățenii să se bucure de el. De data aceasta, voi vorbi despre segmentul HORECA”, a început povestea lui Corneliu Vaida.
„Ne-am cazat în afara orașului, într-un loc numit Salaș 137, un han rustic, cu camere mobilate în stilul de acum 100 de ani, cu sobă plină cu lemne, în caz că era frig. Restaurantul avea un meniu „ca la mama acasă”, adică preparate din gastronomia tradițională și vinuri excelente dintr-o podgorie locală”, a continuat el.
Românii călătoresc adesea în Serbia pentru a mânca în restaurantele de acolo. Găsesc decoruri inedite, mâncare tradițională balcanică, o atmosferă relaxantă și prețuri rezonabile. Vaida povestește despre atmosfera din Novi Sad.
„Atunci când te bucuri de o mâncare și o băutură de calitate, ce poate fi mai bun decât o muzică bună, cum ar fi o trupă de tamburași extrem de talentați, pe care rar i-am întâlnit? Aaa, să nu uit, băieții cântau fără amplificare! Unplugged 100% – talent 100%! Câte restaurante din Timișoara oferă muzică live? Pot să vă spun că doar Berăria 700, dar acolo muzica este prea tare și nu este neapărat folclor autentic, și poate Lloyd, dar nu am avut încă ocazia să verific”, a adăugat el.
În ceea ce privește chelnerii sârbi, ei știu exact cum să primească bacșiș.
„Chelnerii – acesta este aspectul pe care vreau să-l subliniez – sunt foarte atenți, serviabili și comunicativi. Duminica la prânz, am mâncat într-un restaurant din cetatea Petovaradinului. Mâncarea a fost excelentă, iar chelnerul… Ei bine, nu am mai văzut un ospătar atât de harnic și serviabil, care să-ți recomande mâncarea și să depășească așteptările tale, să servească și să elibereze peste zece mese în viteză, să fie atent și la tine, în caz că ai nevoie de ceva, toate acestea cu un zâmbet natural pe buze. Cam așa ar trebui să fie și chelnerii noștri, dar din păcate nu am mai întâlnit astfel de servicii de mult timp! Nu are rost să ai bucătari buni, dacă chelnerii sunt doar cărăuși și încasatori de bani, în opinia mea”, a concluzionat Corneliu Vaida.
Comentarii recente