
Exponatul "Mirodeniile - poveşti cu gust" de la Muzeul din Neamţ prezintă cel mai scump condiment din lume.
Un muzeu din Neamţ găzduieşte o expoziţie interesantă numită „Mirodeniile – poveşti cu gust“. Vizitatorii au oportunitatea să vadă diferite exponate, inclusiv cel mai scump condiment din lume. Manifestarea temporară este organizată de Muzeul de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ, fiind deschisă publicului din octombrie 2023 până la sfârşitul primei luni a anului următor. Cei care vor trece pragul muzeului vor afla informaţii despre fascinanta istorie a mirodeniilor, despre calităţile lor culinare şi vindecătoare.

„Sunt expuse 28 de mirodenii, cu varietăţile lor şi diferitele moduri de utilizare. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere şi cel mai scump condiment din lume. Vor putea afla despre originea plantelor, care sunt părţile utilizate pentru a da gust mâncărurilor şi pentru a obţine remedii terapeutice“, a transmis Complexul Muzeal Naţional Neamţ.
Vizitatorii expoziţiei „Mirodeniile – poveşti cu gust“ vor putea testa mostre olfactive de uleiuri aromatice, expuse prin intermediul unui modul interactiv. De-a lungul istoriei, mirodeniile au avut un rol important în toate culturile lumii, exprimând bunăstarea şi poziţia socială, fiind utilizate în scop culinar, terapeutic sau în diferite ritualuri magice şi religioase.
Încă din Antichitate, oamenii au cunoscut condimentele şi le-au folosit, iar informaţiile despre ele s-au transmis de la o generaţie la alta sub forma poveştilor şi legendelor. Datorită calităţilor lor culinare şi vindecătoare, mirodeniile au dobândit în timp o mare valoare, fiind comercializate de popoarele din Asia, Africa şi Europa.
La fel ca şi în prezent, scorţişoara, ghimbirul, curcuma, piperul, cuişoarele şi nucşoara erau foarte căutate. Şofranul, apreciat pentru aroma sa inconfundabilă, este cel mai scump condiment din lume. Costă între 10.000 şi 25.000 de euro pe kilogram, iar preţul variază în funcţie de multe criterii, cum ar fi calitatea, provenienţa şi modul de cultivare.
Pistilul florii este utilizat, iar recoltarea se face manual, ceea ce necesită timp şi explică preţul ridicat. Pentru a obţine un kilogram de pulbere de şofran (care are un gust dulce-amărui) este nevoie de 150.000 de flori, un alt motiv pentru care este foarte scump. Şofranul este folosit şi ca plantă medicinală, iar în ultimii ani a început să fie cultivat şi în România.
Comentarii recente