
Viticultorii sunt nemulțumiți din cauza prețurilor scăzute, care sunt la fel de mici ca acum 23 de ani.
Viticultorii se confruntă cu nemulțumiri majore, deși producțiile în podgorii sunt bune. Aceștia constată că ies în pierdere, iar situația a fost accentuată de impactul puternic al pandemiei asupra sectorului viticol, afectând în special producătorii mici.

Experții prognozează că anul 2023 va fi un an favorabil pentru viticultură. Deși cantitatea de struguri este mai mare decât anul trecut și aceștia sunt copti, viticultorii nu se bucură de aceleași beneficii. Indiferent cât de mult culeg, când evaluează rezultatele financiare, constată că înregistrează pierderi.
Într-o piață care a generat aproximativ 3,9 milioane de hectolitri de vin în 2022 și a avut vânzări de peste două miliarde de lei, veniturile ar putea crește, având în vedere că prețul vinului a crescut cu 6% în primele șase luni ale acestui an, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, marii procesatori nu oferă mai mult de 80 de bani pe kilogram de struguri, indiferent de soi. Viticultorii cu soiuri de masă reușesc să obțină puțin mai mult din vânzări.
„Procesatorii continuă să plătească prețuri ca acum 23 de ani. Pe piața liberă, poți vinde chiar și cu 2 lei. Munca viticultorilor nu este apreciată”, explică viticultorii din Iași.
Situația este agravată de faptul că sectorul viticol a fost puternic afectat în perioada pandemiei, iar producătorii mici au resimțit cel mai mult aceste efecte. În 2022, domeniul începe să se redreseze, dar provocările persistă.
„În timpul acestei săptămâni, am reușit să vând struguri în valoare de 10.000 de lei, dar costurile recoltării au fost de 12.000 de lei pentru mine. Deci acum sunt în pierdere. Nu mai calculăm niciodată munca noastră. Dacă nu reușesc să vând toți strugurii, trebuie să îi transform în vin, altfel ce fac? Vinul meu este de calitate, dar nu am voie să îl comercializez. Așa că sunt nevoit să accept prețuri mai mici, pentru că altfel rămân blocat. Toate costurile au crescut, dar prețurile strugurilor rămân aceleași de ani de zile, pentru că așa vor intermediarii”, mărturisește un viticultor din zona Iași.
Pe de altă parte, marii producători de vin din Iași sunt încântați de o producție bună în acest an. Căldura a contribuit la coacerea strugurilor, astfel că aceștia au un conținut ridicat de zahăr.
„Pare a fi un an mai bun decât anul trecut. Vânzările au crescut, producția este mai bună decât anul trecut. Am avut 800 de oameni la recoltarea manuală și am utilizat patru combine pentru restul suprafețelor. Prețurile la vinurile vândute anul acesta au crescut cu 10-15%, din cauza creșterii costurilor cu energia electrică, motorina, forța de muncă și a prețurilor mai mari ale materialelor cu care ne aprovizionăm”, afirmă Constantin Deleanu, care administrează peste 1.700 de hectare de viță-de-vie.
Producția de struguri din acest an arată promițător și ar putea să depășească cea din 2022, de 808.000 de tone. Astfel, România rămâne în topul celor mai mari cinci producători de struguri din Uniunea Europeană, conform reprezentanților din industria vitivinicolă.
În 2021, România a avut o producție totală de 990.000 de tone de struguri, situându-se pe locul patru în topul celor mai mari producători din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.
Italia este cel mai mare producător de struguri din UE, cu o producție de 8,15 milioane de tone în 2021, urmată de Spania (6 milioane de tone) și Franța (4,5 milioane de tone).
Comentarii recente