
Analiza privind eșecul reformei companiilor de stat arată că acestea s-au politizat în mod evident. Potrivit economistului, guvernanții evită să abordeze problemele majore.
Problema posturilor de sinecuri la companiile de stat este de mult timp în atenția publică, dar modificările necesare pentru schimbări semnificative întâmpină blocaje în Parlament. Proiectele de reducere a numărului de membri din consiliile de administrație sau a indemnizațiilor acestora nu au fost adoptate, deși au fost promisiuni făcute de partidele politice. De ce? Deoarece aceste posturi au fost folosite pentru plasarea clientelei politice, conform economistului Bogdan Glǎvan.

Premierul Ilie Bolojan a atras atenția asupra unui comitet special unde un membru primește o sumă semnificativă pentru o singură ședință. Cu toate acestea, modificările nu pot fi făcute rapid deoarece indemnizațiile sunt stabilite prin lege și Parlamentul este în vacanță.
Partidele politice au promis reducerea sinecurilor și au depus proiecte de lege în acest sens, dar acestea au rămas blocate în Parlament. Există două proiecte la Camera Deputaților care reglementează această problemă, dar ambele au rămas blocate. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o decizie referitoare la excluderea secretarilor de stat din consilii, dar măsura nu a avut efectele dorite.
Potrivit analistului economic Bogdan Glăvan, discuția despre consiliile de administrație ar trebui să se concentreze pe eficiența companiilor de stat în loc de numărul de membri sau de salarii. Există o preocupare că subiectul este menținut în mod intenționat pentru a distrage atenția de la privatizare.
Comentarii recente