
Conform unui sondaj INSCOP, aproape 50% dintre români consideră că situația lor financiară s-a înrăutățit. Care sunt categoriile cel mai afectate?
Conform celui mai recent sondaj INSCOP publicat pe 2 iulie, pesimismul economic rămâne o constantă în rândul românilor. Potrivit datelor, 75,3% dintre respondenți consideră că situația economică a României s-a înrăutățit în ultimul an, în timp ce doar 5% spun că lucrurile s-au îmbunătățit și 16,7% nu observă nicio schimbare. De asemenea, 44,2% dintre români consideră că situația financiară a gospodăriei lor s-a deteriorat, în timp ce doar 10,9% afirmă că au înregistrat o îmbunătățire.

Votanții AUR, persoanele cu vârste între 45 și 60 de ani și locuitorii din orașele mici sunt categoriile care resimt cel mai puternic înrăutățirea situației financiare, în timp ce votanții PSD și USR, tinerii sub 30 de ani și cei cu studii superioare sunt mai optimiști.
Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, susține că diferența între percepția asupra economiei naționale și cea asupra finanțelor personale reflectă o „externalizare a responsabilității și o încredere scăzută în capacitatea instituțiilor de a gestiona economia”.
Loredana Vladu, director al Departamentului de Comunicare de la SNSPA, avertizează că cifrele indică o vulnerabilitate structurală și o lipsă de politici clare de susținere a nivelului de trai, ceea ce alimentează pesimismul economic în rândul populației.
Sondajul INSCOP a fost realizat în perioada 20-26 iunie 2025, prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 1.150 de persoane cu vârste de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Comentarii recente