
Marinarii români își făceau trafic ilegal în Israel cu roșii, mațe și țuică destinate preparării cârnaților.
Pentru a-și crește veniturile, marinarii români care transportau marfă în Haifa obișnuiau să vândă produse românești evreilor.

În anii ’60, compania Navrom din Constanța deținea două nave mici, „Sulina“ și „Midia“, care efectuau regulat ruta Constanța – Haifa. Aici aduceau lădițe din fag pentru citrice și se întorceau cu diverse citrice din Israel sau alte produse din Grecia, Cipru sau Turcia, povestește un marinar pe grupul de Facebook „Oameni, Furtuni, Vapoare“, unde vechii marinari își amintesc de vremurile trecute.
Este important de menționat faptul că aceste nave nu puteau face escală în niciun port arab din Mediterană, deoarece erau pe lista neagră, alături de alte nave, și ar fi fost reținute.
Odată ajunși în portul Haifa, marinarii români distribuiau alimente contrabandă clienților evrei. Lista de produse era lungă: de la alimente la roșii, de la mațe de ovine pentru cârnați la semințe de plante, de la usturoi la vestita țuică românească.
Unii povestesc că un ofițer absolvent al Școlii Medii Tehnice de Marină în anii ’50, care se ocupa de livrarea mărfurilor ce trebuiau cântărite, mai fura din când în când la cântar până când unii clienți evrei au amenințat vaporul cu boicot.
Situația a ajuns până acolo încât chiar și vameșii de origine română care veneau să controleze navele la sosirea în Haifa beneficiau de aceste servicii de contrabandă.
Contrabanda a funcționat până spre sfârșitul anilor ’60, după care în Israel se găseau de toate produsele.
Comentarii recente