
Interviu cu Cosmin Dragomir, expert în gastronomie: „Primul serviciu de livrare la domiciliu din România a apărut în timpul epidemiei lui Caragea“ - FOTO
Pe străzile marilor târguri din țară, într-o zi însorită de vară, puteai găsi comercianți ambulanți cu rezervoare în spate, oferind limonadă, bragă, covrigi sau plăcinte. Aceștia își câștigau traiul vânzând mâncare și băuturi pe stradă, într-o formă de comerț ambulant care astăzi este cunoscută sub numele de street food sau street delivery. Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și fondatorul gastroart.ro, a vorbit cu „Weekend Adevărul“ despre istoria fenomenelor de fast-food, street food, take away și food delivery în România. Street foodul poate fi fast cooking sau slow cooking, cu exemple din India sau cu burgeri și mici făcuți pe loc. Conceptele de bază ale acestor fenomene sunt vechi, fiind întâlnite inclusiv în istoria grecilor și romanilor. În România, street foodul a evoluat de la comercianții bragagii și limonagii din târgurile mari până la zahanalele din Colentina sau food truckurile din interbelic. Inițial simplu, street foodul s-a diversificat de-a lungul timpului, cu exemple precum cofetarul Fialkowski care oferea prăjituri direct la trăsură. Junk foodul nu a avut loc în mâncarea vândută pe stradă până în anii ’90, când România s-a deschis către influențele occidentale. Street foodul pentru unii în acea perioadă însemna pâinea turcească, o bucată de mâncare caldă pe care o puteau mânca pe drum, în drumul spre casă.

Comentarii recente