
Transportul unui singur pepene aduce un profit fabulos pentru samsari, motiv pentru care aceasta este o realizare strigătoare la cer!
Sezonul pepenilor este o perioadă profitabilă pentru comercianți, însă producătorii agricoli nu beneficiază în mod corespunzător de aceste câștiguri. Câștigurile uriașe se acumulează, în schimb, la intermediari. Acești samsari sunt cei care aduc pe tarabe pepenii zemoși și aromati, vânzându-i la prețuri mai mari decât cele practicate în Italia, de exemplu.

Un medic de familie din Sibiu a realizat un calcul simplu privind pepenii de la Dăbuleni și câștigurile fabuloase ale intermediarilor la un singur transport. Dr. Egri Eduard a evidențiat într-o postare pe pagina sa de socializare modul în care intermediarii se îmbogățesc pe seama producătorilor agricoli.
„Povestea pepenilor de la Dăbuleni
La piața din Dăbuleni, oameni cu fețele bronzate de soare și cu mâini muncite, aspre și crăpate ca niște lopeti, vând pepenii cu prețul de 1 leu sau 1 leu și 20 de bani pe kilogram, iar probabil la cantități mari acest preț mai poate fi negociat. În Sibiu, la piață, prețul pe kilogram de pepeni este de 5 lei, adică 1 euro.
Prin intermediul unui calcul extrem de simplu, la un transport cu un camion și remorcă, de aproximativ 15 tone, așa cum se practică, un comerciant obține aproximativ 50.000 de lei (10.000 de euro) curați, după deducerea costurilor de transport și salariul persoanei care le vinde, în timp ce un producător câștigă doar 15.000 de lei (3.000 de euro) pentru aceeași cantitate, dintre care o parte semnificativă reprezintă costurile de producție.
Pe de altă parte, în Italia, prețul pe kilogram de pepeni variază între 2,5 și 3 lei (0,5-0,6 euro), adică jumătate din prețul practicat la noi în piață. Faptul că avem prețuri duble față de Italia pentru legume și fructe este inadmisibil.
Concluzia este simplă: atât producătorul (adică țăranul pe care vrem să îl susținem), cât și cumpărătorul pierd, iar singurii care câștigă sunt intermediarii… sau mai degrabă, comercianții. Acesta este motivul pentru care ne merge din ce în ce mai bine”, a scris medicul Egri Eduard pe pagina sa de socializare.
Comentarii recente