
Opt localități din Giurgiu sunt sub restricții sanitar-veterinare din cauza reapariției pesterii porcine.
În județul Giurgiu există o alertă de pestă porcină africană. Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit patru focare în localitatea Prundu. Conform comunicatului emis de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Centrul Local de Combatere a Bolilor, organizat la nivelul Instituţiei Prefectului, a ordonat imediat sacrificarea animalelor din focarele de pestă porcină africană, dezinfectarea riguroasă a fermelor contaminate și instituirea unor zone de restricții sanitare-veterinare și supraveghere în opt localități învecinate.

În prezent, există patru focare de pestă porcină africană în județul Giurgiu, toate înregistrate în localitatea Prundu. Centrul Local de Combatere a Bolilor, organizat la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu, a dispus sacrificarea animalelor din focarele de boală, iar acestea vor fi îngropate în locuri special desemnate în acest scop. De asemenea, se va face o dezinfecție riguroasă a fermelor contaminate și se vor institui zone de restricții sanitare-veterinare, care includ localitățile Prundu și o zonă de supraveghere în localitățile Puieni, Pietrele, Greaca, Zboiu, Vlad Ţepeş, Mironeşti și Teiuşu.
„În prezent, medicii veterinari de liberă practică efectuează înregistrarea efectivelor de porci existente în gospodăriile populației, în conformitate cu reglementările legale în vigoare”, se menționează în comunicatul emis de DSVSA Giurgiu.
Inspectorii sanitar-veterinari fac apel la crescătorii de porci din județ să înțeleagă gravitatea acestei boli și să respecte condițiile de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului de pestă porcină africană în efectivele de suine din gospodării. De asemenea, se atrage atenția asupra riscurilor asociate cumpărării de porci din surse neautorizate și fără documente sanitare veterinare, introducerii acestora în gospodărie și hrănirii animalelor cu furaje proaspăt recoltate de pe câmp fără a respecta perioada de așteptare recomandată de autorități, întârzierii în raportarea medicului veterinar împuternicit în cazul oricărei îmbolnăviri a porcilor din gospodărie pentru a se lua măsuri de prevenire a răspândirii virusului în afara exploatației, efectuării de tratamente cu personal neautorizat și fără respectarea normelor de biosecuritate în momentul accesului și părăsirii exploatației de către aceștia, precum și participării la vânătoare sau tăierea de lemn din păduri și intrarea în exploatație fără a schimba echipamentul de lucru. Toate acestea sunt cauzele principale care pot duce la apariția Pestei Porcine Africane în fermele de porci din sistemul gospodăresc, conform comunicatului emis de DSVSA Giurgiu.
Comentarii recente