
Timișul lucrează la pregătirea dosarului pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană, reprezentând un alt proiect strategic important pentru Banat.
Consiliul Județean Timiș a preluat rolul de coordonator al proiectului „Banat, regiune gastronomică europeană 2028” și a anunțat începerea elaborării dosarului de candidatură.
După ce a fost Capitală Culturală Europeană, Timișoara își propune acum să obțină titlul de Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2028, un titlu pe care România l-a mai obținut o singură dată, în 2019, prin Sibiu.
Proiectul va fi coordonat de Caius Merșa, un antropolog culinar și expert în gastronomie. Până pe 22 mai 2024, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele reprezentative pentru Banat.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a subliniat importanța obținerii acestui titlu pentru dezvoltarea comunității și a exprimat încrederea în potențialul turistic, gastronomic și cultural al Timișului și Timișoarei.
Planul proiectului va fi finalizat în iunie 2024, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) în septembrie 2024. Alături de Consiliul Județean Timiș, parteneri în proiect vor fi Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
Consiliul Județean Timiș va colabora cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara pentru a asigura implicarea întregului Banat, cu toată identitatea sa istorică, culturală, economică și gastronomică bine definită.

Comentarii recente