
Românii participă la Olimpiada Internațională de Gastronomie pentru Stuttgart 2024, iar pentru ei, gătitul oferă o pace interioară. FOTO
Nouă tineri din Banat, cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani, pasionați de arta gastronomică, se pregătesc pentru participarea la Olimpiada de Gastronomie din Stuttgart, Germania, în ianuarie 2024. Aceștia fac parte dintr-o echipă susținută de Casa Calfelor Kolping din Timișoara.

Fiecare tânăr are propriile sale pasiuni și talente – unii cântă sau dansează, alții pictează, sculptează sau desenează. Însă, în cazul celor nouă tineri din Banat, pasiunea lor se află în bucătărie, unde își doresc să creeze adevărate opere de artă gastronomică.
Acești tineri dedică mult timp și efort pregătirii pentru Olimpiada de Gastronomie, în special în cadrul Casei Calfelor Kolping din Timișoara. Opt dintre ei sunt elevi, majoritatea la profil alimentar și gastronomic, iar unul este student la Politehnică, având șanse mari să devină un inginer-bucătar.
Alesia Coroian, una dintre tinerii pasionați de bucătărie, povestește că de mică era fascinată de gătit și primea mereu încurajări din partea bunicii, mamei și tatălui său. Participarea la această competiție reprezintă o oportunitate pentru ea de a-și dezvolta abilitățile și de a-și urma visul de a deveni un chef bucătar.
Echipa a fost selectată dintr-un grup de 33 de participanți și este alcătuită din tineri între 15 și 20 de ani. Unul dintre membrii echipei, Iani Bratan, este singurul student și studiază la Politehnică. El își dorește să învețe cât mai multe despre gastronomie și speră să aibă o carieră de succes fie ca inginer, fie ca bucătar.
Bianca Prisneac, elevă la Colegiul Economic „Nitti” din Timișoara, este cea mai experimentată din echipă și a obținut deja mai multe titluri la concursurile școlare de gătit. Ea consideră bucătăria ca fiind un loc unde se simte în largul ei și unde își găsește liniștea interioară. Visul ei este să devină prima femeie din România cu stea Michelin.
Echipa de bucătari este coordonată de chef Florin Kiss, care le transmite pasiunea sa pentru arta culinară și respectul pentru preparate, arome, savoare și prezentare. Chef Florin Kiss a fost medaliat cu argint la World Culinary Cup de la Luxemburg în 2022.
Tinerii bucătari se află la Casa Calfelor Kolping din Timișoara nu întâmplător. În viitorul apropiat, aici va fi construită o școală profesională de gastronomie, care va oferi tinerilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile în domeniul gastronomiei.
Organizarea și participarea la Olimpiada de Gastronomie implică costuri ridicate, în jur de 18.000 de euro. Din acest motiv, bucătarii organizează evenimente lunare la care îi invită pe oamenii de afaceri, reprezentanții organizațiilor și persoane publice să le fie alături și să îi sprijine în acest demers.
Comentarii recente