
Roșiile de Scărișoara sunt disponibile pe piață încă din luna martie, fiind prima dată când sunt comercializate. Care este prețul lor la vânzare?
Un producător din Scărișoara, județul Olt, renumit pentru tomatele românești gustoase pe care le aduce an de an pe piață înaintea altora, a obținut recolte de roșii încă din prima jumătate a lunii martie. Investițiile în modernizarea solariilor și o iarnă blândă au contribuit la această performanță remarcabilă. Producătorul Gheorghiță Domnicu a început să încălzească solariile încă din noiembrie, când a semănat răsadul, astfel încât să obțină primele roșii la mijlocul lunii martie. Cantitățile mari de roșii sunt vândute intermediarilor la prețuri variabile, iar fermierii care au investit în sisteme de încălzire modernizate câștigă în fața celorlalți, însă costurile de producție rămân ridicate. Producția timpurie poate aduce profituri, însă este important ca intermediarii să fie mai flexibili în stabilirea prețurilor, pentru a susține fermierii și a oferi produse de calitate consumatorilor. Ferma din Olt produce tomate românești apreciate, dar fermierii români se confruntă cu dificultăți în a concura cu fermierii din țările dezvoltate din cauza tehnologiilor și sistemelor de încălzire învechite. Sprijinul instituțiilor statului ar fi benefic pentru a restabili încrederea consumatorilor în produsele românești de calitate.

Comentarii recente