
pe piață, fermierii nu își pot vinde producția.
Tomatele se vând acum la prețuri atât de scăzute încât legumicultorii se confruntă cu dificultăți financiare, iar mulți nu își mai pot acoperi cheltuielile de recoltare. Situația este similară în toate bazinele legumicole, cu excepția fermierilor care au contracte ferme cu lanțurile de magazine sau producătorii de „specialități”. Prețul la producător a scăzut sub 1 leu/kg, în timp ce în magazine aceleași tomate sunt vândute cu 4-5 lei/kg. Unul dintre motivele acestei scăderi bruște de preț este Programul Tomata al statului, care a condus la o supraproducție. Legumicultorii se așteaptă ca prețul să scadă și mai mult odată ce pepenele verde intră pe piață. Forța de muncă este greu de găsit și costisitoare, ceea ce agravează situația pentru fermieri. Unii nu își mai recoltează marfa din cauza costurilor mari și a prețurilor mici. În aceste condiții, mulți legumicultori iau în considerare înlocuirea culturii de tomate cu cea de castraveți. Dăunătorii și creșterea temperaturilor reprezintă alte provocări pentru fermieri, crescând și mai mult costurile de producție.

Comentarii recente