La muzeu se sărbătoresc sărbătorile cu gust oltenesc. Există copii care nu sunt familiarizați cu tradiționalul colind al Stelei.
La Muzeul Județean Olt, în fiecare an sunt expuse preparate culinare tradiționale specifice postului Crăciunului și Sărbătorilor de Iarnă, alături de cele mai cunoscute colinde. Acest eveniment, numit „Gusturi din bătrâni”, reunește elevi de liceu și profesori care pregătesc mâncăruri după rețete moștenite de la părinți și bunici. Scopul evenimentului este de a familiariza copiii cu tradițiile sărbătorilor și de a-i încuraja să descopere obiceiurile vechi.

În cadrul evenimentului, elevii colindă și pregătesc bucate tradiționale, făcându-le pe cele mai apreciate de turiști. Printre preparate se regăsesc carne la garniță cu mămăligă, tobă, lebăr, slănină, jumări, sarmale, murături, brânză de oaie. De asemenea, sunt prezentate și preparate de post, cum ar fi zacusca, sarmalele de post, plăcinta cu dovleac și cornulețele cu gem de prune.
Participanții la eveniment au ocazia să învețe rețetele tradiționale de la părinți și bunici, precum și să descopere sensul colindelor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă. Deși unii adolescenți nu mai au cunoștințe despre anumite colinde tradiționale, evenimentul încearcă să mențină vii aceste tradiții și să le transmită mai departe.
Muzeul Județean Olt organizează și ateliere de confecționat decoruri de Crăciun și sorcove, pentru a-i implica pe copii în păstrarea tradițiilor. Prin intermediul acestor activități, se încearcă să se recupereze și să se promoveze obiceiurile și tradițiile legate de sărbătorile de iarnă.


Comentarii recente