
Munca culesului strugurilor din celebrele podgorii de la Dealu Mare s-a automatizat.
Proprietarii podgoriilor din Dealu Mare se confruntă cu o serioasă lipsă de forță de muncă. Din acest motiv, fermierii investesc tot mai mult în mecanizarea procesului de recoltare a strugurilor.

Dealu Mare este zona cu cel mai mare număr de zile însorite din România și produce cele mai bune struguri. Acest lucru este confirmat de specialiștii în oenologie din toată țara. Aici se găsesc numeroase crame care oferă o gamă variată de vinuri pentru toate preferințele și buzunarele.
Pentru a promova mai bine specificul zonei, mai multe crame cu recunoaștere și experiență au creat Asociația Dealu Mare. Această asociație cuprinde 15 producători, 1500 de hectare de viță de vie și o mare varietate de soiuri de struguri.
Mirosul strugurilor și gustul dulce al mustului te învăluie în magia recoltării. La crama Viile Metamorfosis, care face parte din Asociația Dealu Mare, culesul strugurilor este în toi. „Suntem în plin proces de cules. Producția la noi, în special în crama noastră, a început pe 29 august. Dar în restul zonei Dealu Mare, campania propriu-zisă a început pe 4-5 septembrie”, afirmă Fiorenzo Rista, oenolog și manager al cramei Viile Metamorfosis.
Proprietarii sunt mulțumiți de producție, care este mai mare decât în anul 2022. Viile Metamorfosis dețin 100 de hectare de viță de vie, din care 75 de hectare sunt în producție.
„A fost un an bun. A plouat când trebuia, iar strugurii s-au copt bine. Producția este mai mare față de anul trecut. Avem între 6 și 9 tone pe hectar, ceea ce este foarte bine pentru a obține vinuri de calitate”, adaugă Fiorenzo Rista, italianul responsabil de crama Viile Metamorfosis.
Momentul recoltării strugurilor este decis de natură. De aceea, enologul urmărește cu atenție nivelul de zahăr din struguri. Când acesta atinge nivelul potrivit, recolta poate începe.
„Strugurii sunt echilibrați, adică nu au acumulat o cantitate mare de zahăr. Strugurii albi au un potențial de alcool de aproximativ 12,5 – 13 grade, în timp ce cei roșii au un potențial de 14 – 14,5 grade, până în acest moment, adică până acum am recoltat. Mai avem încă de recoltat”, explică Fiorenzo Rista.
Regiunea viticolă Dealu Mare se confruntă cu problema lipsei de forță de muncă. Proprietarii nu mai găsesc suficienți culegători de struguri, motiv pentru care în ultimii ani s-a pus un accent mare pe mecanizarea recoltării.
„Găsim tot mai rar oameni care să vină să culeagă strugurii. Aproape toate cramele, inclusiv a noastră, au achiziționat mașini de recoltat mecanizate. Oamenii nu vor să vină pentru că este o muncă grea și este și foarte cald. Este extrem de dificil să găsim forță de muncă disponibilă. Momentan, recoltăm atât cu mașina, cât și cu oameni, deoarece avem niște zone în care nu se poate intra cu mașina de recoltat”, mai spune Fiorenzo Rista, oenologul cramei Viile Metamorfosis.
Pe viitor, se dorește ca procesul de recoltare a strugurilor să fie complet mecanizat.
Pe 14 septembrie 2023, Fiorenzo Rista a împlinit 25 de ani de când a sosit în România. Cu toate că avea inițial în plan să rămână doar 3 luni, pasiunea sa pentru vin, locurile și oamenii l-au convins să rămână aici pentru totdeauna.
Fiorenzo a fost unul dintre primii enologi străini care au venit să lucreze în România după Revoluție. Povestea lui în Dealu Mare a început în 1998, când a creat, împreună cu alți specialiști de la Vinarte, vinul Prince Matei Merlot. De atunci, a creat multe alte vinuri renumite.
Comentarii recente