
Moşocoarnele şi cicile sunt pregătite în mod tradiţional în judeţul care a publicat prima carte de bucate cu reţete locale.
Ați auzit de pancove, răchișe pe plită, cocioane sau zama de pătură pârgălită cu pitoance ca la Budureasa? Știți ce înseamnă zama de șelată, cici sau moșocoarne? Prima carte cu rețete tradiționale locale din Bihor, care cuprinde atât rețete românești, cât și ale maghiarilor, slovacilor și evreilor din județ, a fost prezentată în cadrul primului târg gastronomic cu rețete tradiționale din județ, organizat la sfârșitul săptămânii în Oradea.

Această carte, intitulată „Rețete tradiționale de Bihor”, conține 49 de rețete autentice, colectate din Bihor de către muzeografi și cercetători ai Muzeului Țării Crișurilor. Printre acestea, 12 rețete au fost propuse de Consiliul Județean Bihor pentru a fi certificate ca produse „de Bihor” de către Ministerul Agriculturii. Documentația care include istoricul acestor produse culinare și apartenența lor la județul Bihor a fost depusă, dar este încă în analiză.
Rețetele au fost colectate de la gospodinele din județ și în carte sunt incluse ingredientele și indicațiile de preparare pentru produse celebre, cum ar fi faimoasa plăcintă de Beiuș, pancovele, răchișele pe plită, cocioanele, zama de răzălăi, zama de pătură pârgălită cu pitoance, ca la Budureasa, gulașul, zama de șelată, cicile de Bihor, toroșul, tocana de unghii de porc, găluștele cu brânză și slănină, moșocoarnele, humentașul sau gomboții cu prune.
Cartea dezvăluie, de exemplu, rețeta moșocoarnelor cu brânză dulce, un delicios desert tradițional din Valea Barcăului, servit de locuitorii din această zonă oaspeților care le trec pragul cu ocazia diferitelor sărbători religioase pe parcursul anului, a cicilor de Bihor, cunoscute și sub denumirea de „nudli” în alte zone ale țării și ca „puțișoare” în Ardeal, care reprezintă varianta locală a gnocchi-ului, un fel de paste din aluat cu cartofi.
Cartea a fost tipărită în 1.000 de exemplare în limba română. De asemenea, vor fi tipărite 500 de exemplare în limba maghiară și 500 de exemplare în limba engleză, care vor fi utilizate de industria HoReCa și vor fi distribuite entităților de promovare a turismului.
Între timp, pentru cei care doresc să încerce rețetele, cartea de bucate poate fi găsită și descărcată gratuit în format PDF de pe site-ul Consiliului Județean Bihor și de pe site-ul debihor.com.
Comentarii recente