
Recoltarea sparanghelului este accelerată de temperaturile neobișnuit de ridicate. Este prima legumă din România cultivată în aer liber care este culeasă în primăvară.
Sparanghelul este o legumă populară în restaurantele de lux din întreaga lume și este cultivată cu succes în comuna Balta Albă din județul Buzău. Daniel Toma, producătorul local, spune că recoltarea este în plină desfășurare și că, de sărbători, vom avea sparanghel din abundență pe rafturi. Cultura de sparanghel se găsește în satul Amara, moștenit de la bunici de Daniel Toma, și este în al șaselea an de producție. Leguma este culesă atunci când tija măsoară între 20 și 30 de centimetri, iar ceea ce crește mai mult este eliminat din cultură. Sparanghelul este prima legumă din România care se recoltează primăvara și, datorită vremii calde, recoltarea a început mai devreme anul acesta. Daniel Toma speră să aibă o producție și mai mare decât anul trecut, când a livrat aproximativ patru tone de sparanghel. În plus, el mai cultivă și broccolini și Kalettes, legume apreciate pentru calitățile lor, care sunt vândute atât online, cât și în restaurante și băcănii din București.

Comentarii recente