
O unitate de cercetare din România vinde răsaduri de stevia, cunoscută ca "zahărul verde". Cum a fost adaptată planta exotică la condițiile locale?
O plantă extrem de valoroasă din punct de vedere alimentar şi medicinal, numită Stevia rebaudiana, a fost introdusă în studiu pentru aclimatizare la cererea lui Nicolae Ceauşescu și este pregătită să fie cultivată în grădinile din România. Această plantă, originară din America de Sud, produce un îndulcitor de câteva sute de ori mai puternic decât zahărul.
Stevia a fost utilizată de mult timp ca îndulcitor și plantă medicinală în diverse culturi din întreaga lume. În Brazilia și Paraguay, este folosită de secole pentru îndulcirea mâncărurilor și pentru tratarea unor afecțiuni stomacale. Popularitatea ei s-a extins pe plan global în ultimele decenii.
În anii ’80, specialiștii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au început să studieze stevia ca parte a unei teme de cercetare impusă de la nivel central, după ce Nicolae Ceauşescu a fost diagnosticat cu diabet. Cercetările au fost întrerupte la începutul anilor ’90, imediat după Revoluție, dar au fost reluate ulterior la SCDL Buzău.
Directorul SCDL Buzău, Floarea Burnichi, afirmă că stevia rebaudiana a fost studiată în cadrul unei teze de doctorat și că au reușit să optimizeze tehnologia de germinare, rezolvând astfel una dintre problemele majore ale culturii acestei plante. Unitatea de cercetare din Buzău a început să vândă răsaduri de stevia, care are o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare decât zahărul obișnuit.
Stevia este considerată un înlocuitor sănătos al zahărului, fiind ideală pentru persoanele care urmează un regim alimentar strict sau care au probleme cu glicemia. Această plantă poate fi cultivată în ghiveci și poate rezista la temperaturi mai ridicate, fiind o opțiune versatilă pentru grădinarii români.

Comentarii recente